Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2012 20:01 - Реката, която служеше на Бог, сега слугува на човеците ...
Автор: lyuliak Категория: История   
Прочетен: 2470 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 05.08.2017 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Река Йордан е била известна още 3000 г. преди нашата ера, и то не само на юдеите. За нея споменават египетските папируси. По време на император Тиберий, книжниците пишат какво удивително чувство изпитва човек след като се окъпе в нея: тялото се напълва с енергия, болките утихват и мислите ти се проясняват. И днес налятата от река Йордан вода запазва състава и външния си вид, както светената вода.
image

Йордан на иврит се нарича Ярден. Коренът е думата „йоред” – „спускащ се”.  В миналото реката е описвана като „преливаща от вода”, буйна и невъзможна за преминаване. През 1847 г. американски морски офицер е поразен от "оглушителния тътен на бурните води".

 При все това в Библията реката само веднъж е спомената като източник на изцеление (когато по съвет на пророк Елисей в нея се окъпва сириецът Нееман и оздравява от проказа),

а въпреки стремителното й течение доста пъти са описани чудесата на нейната вода като „покорна на Божието Слово”:

Веднъж тя задълго спира движението си, когато я пресича Кивотът на Божия завет – тогава свещениците изчакват целия народ да я премине, за да влезе в обещаната земя

Два пъти по заповед на Илия, а после на ученика му Елисей реката се разделя и те преминават по суша.

Когато учениците на пророк Елисей изпускат една брадва във водата, по заповед на пророка реката им връща желязото обратно...

През 2006 г. също е описано явление пред очевидци: при хвърляне на кръста в осветената й вода от йерусалимския патриарх Теофил, река Йордан се запенила, появил се водовъртеж и течението се обърнало обратно за няколко минути.image

При идването им в Обетованата земя днес посетителите са изненадани. В Библията се споменава, че в “Обетованата земя” тече “мляко и мед” , което навява на мисълта, че Палестина е много плодородна. А днес ни посреща една планинска, обезлесена и доста неплодородна страна. От времето на патриарсите и пророците до днес Палестина се е променила много. На нейна територия са водени много жестоки войни. С равнодушие са били унищожавани нейните гори, растителната почва е била отнесена от склоновете на планините и в резултат валежите са намалявали все повече. Древноегипетски надписи гласят, че някога Палестина е била богата на гори.  Но преди да я бяха завладели, Мойсей пророкува, че над тази страна ще се излее проклятие, ако избраният народ не опази Божиите заповеди /Втор. 28:15-26; 32:40/.

 
Подобно е пророчеството на Еремия върху Вавилон, че прекрасният град ще запустее и ще стане пустиня, обиталище на чакали... но когато нещата се случат след много дълъг исторически период ние обикновено не ги забелязваме.

 От 50 години обаче Израел, Йордания и Сирия отклоняват около 98% от р. Йордан и притоците й за питейни и селскостопански цели и има риск скоро тя напълно да пресъхне. Количеството на водите в реката е нищожно в сравнение с 1,3 милиарда куб.м. преди... Успехът на Израел в култивирането на посеви в пустинния климат е голям източник на национална гордост, но използването на водата става без ограничение. Долното течение на реката вече е напълно замърсено...

 imageТъй като сладководната река Йордан е истинска ценност сред пустинния район и изобилието от солена вода, тя е обект на конфликти между страните в региона – Ливан, Сирия, Израел, Йордания и Палестина. Според данни на Орегонския държавен университет, след 1950 г. , водоизточиникът в света, за който са водени най-много войни е именно тази река

Споделянето на общи ресурси всъщност може да бъде и път към мира. През 70-те години  Йордания и Израел се споразумяха как да разпределят водата дори когато са официално във война. Сътрудничеството между израелци и палестинци по водните въпроси продължава дори и когато мирният процес буксува във всички направления.

 Четирите извора на Йордан се намират в планината Ермон. Тази планина, възпята в Стария Завет, е дълга повече от 30 км верига с върхове, имащи почти 2800 м надморска височина От там р. Йордан тече надолу с твърде променливи наклони. 
image

По протежение на 15 км се спуща шумно чрез бързеи към долината до вливането си в живописното Генисаретско езеро (Галилейското море). Възвишаващите се около езерото планини и белите платна на рибарските лодки, порещи тъмносините спокойни води, са приятен и желан спомен за някогашното присъствие на Исус в околните селища. Езерото е от стратегическо значение за Израел, защото е основен източник на питейна вода.

imageЙордан напуска това езеро и продължава към Мъртво море като прави много завои, с което тройно удължава пътя си - общата дължина на реката става 600 км. Река Йордан е основният източник на вода за Мъртво море – най-ниската точка на Земята, чиито минерали са с изключителни лечебни свойства.

 В наше време изтощената от човешката експлоатация река изчезва, и ако мнозина отдадени на бизнеса си хора не са особено респектирани от нейната свята история, дори те са сериозно обезпокоени, че ще загубят и туристическо-медицинския феномен Мъртво море, което намалява със същата скорост. image

В народните приказкиМъртвата вода слепвала тялото на убития юнак, а “Живата вода” възвръщала душата му. Едната без другата не може. 

Минералите от Мъртво море лекуват много страдания на тялото, ала кръщението (новорождението), на което е символ река Йордан, дарява на вярващите и духовно здраве.

 източници – от Интернет

papazovacopywrite.alle.bg




Гласувай:
8



1. lyuliak - Една песен за реката
05.01.2012 20:51
http://www.youtube.com/watch?v=MrPeLp7BLE0
цитирай
2. анонимен - 4 царе
18.08.2012 15:38
20 А той рече: Донесете ми ново блюдо, и турете в него сол. И донесоха му.
21 Тогава слезе при извора на водата та хвърли солта в него, като рече: Така казва Господ: Изцерих тая вода; не ще има вече от нея ни смърт ни безплодие.
22 Така водата биде изцерена, каквато е и до днес, според словото, което Елисей говори.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212937
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031