Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2013 13:41 - ТАМ, КЪДЕТО НЕ СТИГА ДЪЛГАТА РЪКА НА ИНКВИЗИЦИЯТА …
Автор: lyuliak Категория: История   
Прочетен: 2932 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 05.10.2013 18:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             „Всички разкази и басни, всички средновековни приказки /западноевропейски и славянски/, вдъхновяващи хората с философска задълбоченост на идеите, с прелест, с морална и духовна сила на героите, както и с разкриването на космологични знания и истини, цялото европейско народно творчество, което така умело и силно въздействащо е прониквало до края на 19 век и дори до средата на 20 век в Душата на нашите Народи, всички тези народни творения, чиято роля е очевидно основополагаща и съзидателна в културата ни, е предимно с богомилски произход!

             … Чрез всички свои прекрасни сказания, богати и най-разнообразни, различните народи доказват, че има чисто Слово, което е изгряло в цяла Западна Европа и в Славянския свят… и което ни говори наново за съкровените божествени цели в живота на всеки човек и за свободата, която той може да постигне…” -

            Мишел Муние, 1 част на „Катарското богомилско християнство”

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

         image   Прави чест на автора, макар и французин, че се отказва от „факлата на европейското просвещение”, приписвана на неговия народ и иска да изяви Първоизточника, от който тя се е запалила.

            В задълбочени изследвания, от които засега на български е преведена само първата книга, Мишел Муние анализира преданията за богомилите, както и духовния смисъл на много приказки възникнали в Европа по време на тяхното разпространение и влияние.

            Приказките са събирани от българските учени Лидия Шишманова и Йордан Иванов, а има и доста сказания със западноевропейски произход.

            Действително, изгаряйки всички налични богомилски книги и оставяйки ни да съдим за възгледите им само по протоколите от жестоките разпити, Инквизицията не е в състояние да заличи приказките, тръгнали от уста на уста, с която дечицата се възпитават от малки…

            Образите на мъдрите старци, които юнакът среща, примерите за достойнство, смелост и саможертва, духовните принципи на духовните битки остават като неугасващ огън – въпреки огъня, в който доброволно влизат стотици катари в Европа.
 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
03.10.2013 21:00
Еддата, десетките германо-скади саги "около" старата Едда, Земния кръг, Беоулф, Нибелунгенлийд, Ролан, Калевала, епосите в западна Европа (по-непопулярните), които ако желаеш МОГА ДА ИЗБРОЯ В ДЕСЕТКИ ЗАГЛАВИЯ, отделно германските народни приказки събрани от бъдещите основоположници на фоклористиката братя Гримм, Лудвих Бехщайн, Хердер и още събирачи нямат нищо общо с богомилството.
цитирай
2. lyuliak - Щом имаш такива интереси, прочети книгата която споделям
04.10.2013 01:05
и пак ще говорим.

Сагите които са около исторически събития, нямат общо вероятно, но европейските приказки в корена си са подобни, а това кога са възникнали е било обект на дълги изследвания.

Няма спор относно това че българите-богомили и катари са донесли определени силно развиващи ценности към Италия и Франция. Казват го и другите техни учени, например в трисерийния филм на БТВ "Великата ерес".
цитирай
3. germantiger - ...
09.10.2013 01:51
В постинга ти пише "ЦЯЛОТО ЕВРОПЕЙСКО НАРОДНО ТВОРЧЕСТВО"

В конментара ти пишеш "Няма спор относно това че българите-богомили и катари са донесли определени силно развиващи ценности към Италия и Франция."

СЪЗНАВАШ ЛИ РАЗЛИКАТА?!

Отлика правиш ли между цялото евронародно и няма спор в отделни мотиви там ?!

...

Нямам предвид саги коментиращи исторически личности.

Германците които слагат началото на фолклористиката (и от която се учат българските възрожденци), та братя Геримм и техните изследвания многотомни, освен това и събраните от десетки хора приказки нямат общо с богомилството, ЗАЩОТО СА ВЪЗНИКНАЛИ ПРЕДИ НЕГО, някои и са зафиксирани (да го кажем преди него).

Неможе късното да породи това преди него.

А за богомилите аз и не споря - абсолютен факт е тяхното дело и изнесеното в Европа - безспорно!

P.S.
Лафове какво да чета и кога ще говорим?!
Усещаш ли се или?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212920
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031