Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2014 00:46 - Тракийските мистерии са в кръвта ни
Автор: lyuliak Категория: История   
Прочетен: 3202 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 22.06.2014 10:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Интервю с акад. Цветан Гайдарски, Инфобългария, Брой 7/2008

 

Тайните на Орфей и ДионИсус, разрити в древните скрижали на траките. Орфеевия Кивот – най-древния Завет между Бога и човека. Името на Бог Исус, разчетено върху артефакти, съхраняващи йероглифите на най-древната идеограмна писменост на земята. Възможно ли е нашите предци да са били много по-близо до възникналото по-късно християнство, отколкото другите религии? В опит да си отговорим на тези въпроси разговаряхме с директора на Академия Орфика – Цветан Гайдарски, продуцент и режисьор на филма “Тракийската Мистерийна Драма” и автор на книгата “Тракийският Орфизъм I”. Поклонник на древните извори на сакралното изкуство и автентичните корени на народните традиции и обичаи, той разкрива пред нас света на траките с тяхната възвишена духовност и култура, така както е съхранен в достигналите до нас оригинални послания на нашите предци (от траките за траките), които свидетестват за непреходното богатство, завещано на нас, българите.

 

- Кое предизвика интереса ви да изучавате и пресъздавате древните тракийски мистерии

 image

- От най-дълбока древност изкуството не е съществувало като нещо изолирано от действителността, то е било живо съпреживяване на сакралните корени на битието, реално събитие, при което не е съществувала позната в нашето съвремие дистанция между публика и изпълнители. Тази Мистерия на Божественото Сътворчество разглеждам в книгата си -

истинското изкуство не е изкуствено, то отразява самото естество на сакралния живот. Отдавна е изоствено на историческата наука и изкуствознанието, че Дионисиевите мистерии са първоизточникът на древногръцкия театър. Тракийските Мистерии са изцяло свързани със сакралното, те не са театър в съвременния смисъл на това понятие, не са актьорска преструвка, съблазняваща публиката със зрелище и несъстояли се случки, преставени наужким, които публиката наблюдава от дистанция. Мистерийната Драма е изцяло обвързана със свещените корени на Битието, Тя Събитийност Жива и Деятелна, в която всички участват в Божественото Творческо Начало. Операта е възникнала през Ренесанса като опит за възстановка на най-древните мистерийни образци, поне такъв е бил замисълът на просветения кръг интелектуалци – енциклопедисти, който се създава около такъв ерудит като Винченцо Галилей – бащата на Галилео Галилей. Не случайно първите оперни заглавия са все свързани с Орфей и неговата духовност. Тези хора са имали особено отношение към древния европейски корен на трако-пелазгийската цивилазция, чийто достижения онаследяват (за съжаление и профанизират) гръцките нашественици, завоювали земите на местните древни хора. Европейският Ренесанс се характеризират с опита да се възродят ценностите не на гръцката (както някой погрешно мислят), но духовната култура на точно тази първична цивилазция от златния век на човечеството.

 

- Какво представлява филмът Тракийскта мистерийна драма, създаден от Вас?

 

- Тракийската мистерийна драма е съвременна възстановка на тракийските мистерии с оригинална музика и напеви на древнотракийски език, което вече само по себе си е уникално. Филмът се базира на документални архивни кадри, заснети по време на съвременни тракийски фестивали. Изпълнителите не са актьори, а хора с особено отношение към тракийската древност, бих казал с посвещение към духовното наследство на предците ни, едни истински приемници на древнотракийската традиция и култура. Това са хора родолюбци и ценители на богаствата, съхранени в българските обичаи и сакралните народни празници, освещаващи жизненото простраство и социума. Хореографията на визуалното зрелище е изградена изцяло върху образната тракийска реч – свещените пикторгафрски знаци от идеограмната писменност на нашите предци, разпространени през тракийската древност, но продължили да присъстват навсякъде в уникалното творчество на родния ни фолклор. Но най-древните (намерени до сега) артефакти, съдържащи тракийската йероглифика, са от преди 7 хиляди години, и се пазят в държавните музеи в страната. Това са уникалните за Европа и целия свят плочки и други глинени предмети, намерени в Градешница, Караново и на много други места, от които най-значим като национална светиня е Кивотът (кофчежето) на Орфеевия Завет.

 

- Какво показва анализът и прочитът на надписите на тракийска писменост върху намерените артефакти.

 

- Д-р Стефан Гайд със своя лингвистичен анализ направи истинска научна сензация като разчете тракийските йероглифи – пиктограми, като по този начин историческата наука (и в частност тракологията), която досега имаше сведения за предците ни от втора и трета ръка (и най-често от техните зложелатели), придоби за пръв път писмени сведения за траките от самите траки, т.е. от първоизточника.

 

- Къде може да се прочете повече за направените открития?

 

- Подробности за тези уникални открития и автентичните послания на оригиналната тракийска Премъдрост се намират в книгите от поредицата на д-р Гайд – Тракийското Писмо Декодирано – 1, 2, 3 и 4, където освен разчитането на множеството артефакти, намерени по нашите земи, са представени неговия уникален (вече патентован) метод на декодиране на свещените знаци, заедно с пътя, по който ученият е достигнал до своите фундаментални прозрения за тракийската литературна традиция. Без неговия прочит на фонетичната линарна тракийска азбука, възникнала на базата на свещените йероглифи, не бихме знаели как звучи говоримият в древносттта оригиален тракийски език, нито биха били рабираеми сакралните напеви, документирани във филма Тракийска Мистерийна Драма. След прочита на пръстена от Езерово, Кьолменския напдис и стелата на цар Мидас в Анатолия, все древни артефакти неразчетени от науката преди метода Гайд, трако-фригийската писмена традиция (съществувала най-малко 100 години преди най-старото гръцко писмо), вече не е тера инкогнита, но е разбулената тайна за произхода както на гръцката, така и на кирилската азбука, духовната утроба, родила писмеността такава, каквато я разибраме днес.

 

- За какво говорят разчетените текстове?

 

Най-ранните текстове, които са на йероглифната пиктографска писменост на посвещенческия елит, свидетелстват за най-древното Богопознание, за Завета между човека и Бога, между тракийския народ и Неговия Божествен Закрилник. Хилядолетия преди Моисей и Тората, намираме Йероглифа на името на Орфей, изписан върху Кивота на Орфическия завет (5 хил. пр.н.е., съхраняван днес във Врачанския музей), който йероглиф освен собствено име е също така идеограмът, означаващ буквално храм (храмът). Много преди описания герой от гръцката митологична версия, патриархът Орфей установява първото храмово богуслужение, поради което името му става нарицателно в тракийската традиция, идеал за посветените. Затова според Орфическото учение, истинското познание за Божеството може да се придобие само ако човек стане Храм (Орфей) на Божествения Логос (Бога-Слово), като Обиталище на Божествените Образи и Думи. Разчетените най-древни текстове върху плочки и други артефакти разкриват орфическите концепции за Безсмъртието и Божествената транформация. Тази основна тема на тракийската традиция намираме в орфическата литература и през следващите епохи. Божественото преображение според тези древни източници, се постига посредством посвещенческите мистерии в орфическата традиция, намерили приемственост по-късно в Тайнствата наХристиянското учение. Автентично свидетелство за вярата на траките, ни дават надписите запазени по техните култови светини и свещените предмети, от които става ясно, че те са били монотеисти. Призоваващи Богът на Възкресението Туон-Исус (Възкресението-Исус),наричан от тях също и Ти-Он-Исус – Слънцето на душите (Слънцедатния) Исус, посветените орфици обожават Явленият на живота във всичките му измерения. Орфическите концепции, съдържащи се в духовните послания, които са ни завещани от древните мъдреци, изключително многонапомнят на Божественото учение, което се разпространява с адвента на християнството. Още повече, че в самите мистерии на посветените орфици са присъствали осветените вино (плодът на Божествената Лозница) и хляб (Хлябът на Живота, който дава съществуване на света)като основни елементи от единението и съпричастността на Бога и Неговата природа. Посветените в тайните на Орфизма разпознават в историческия Христос своето най-първо Божество.

 

- Кое от наравените нови разкритя за културата на траките ви впечатли най-много?

 

Като християнин, за мен беше голяма радост да преоткрия автентичното българско християнство, свещената вяра която сме онследили от предците си и носим в нашия геном, в нашата същност. По нашите земи християнството е много по-древно, отколкото повечето хора мислят. От свещените писания и свидетелствата на историографите ние разбираме, че мисионерското дело на Св. Апостол Павел и неговите съподвижници се простира по земите на нашите предци – траките. Затова и първата и най-древна ранно-апостолска църква в Европа е Тракийският Епископат. По време на историческотопосещение на папа Йоан Павел II, той напомни на нашата общественост за Сердикийския църковен събор в древността, за древните корени на християнството по нашите земи. За жалост след епохата на императорите – орфици и папите – тракийски в Рим, както е известно през 514г. с имеперски едикт, Тракийският Епископат е унищожен, като е обвинен в монофизитската ерес, (която приема само Божествената природа в Христос, а отрича човешката такава) и от византийската църква, която от там насетне поставя своя верски монопол над народите в империята. Автентичното християнство, което ни завещават траките, е неоскверняемо и неподвластно на политиката, особено след съвсем наскорошното откриване на каноничните свещни писания, написани на тракийски език – Библия Бесика (Бешой) – Прорицателската Библия, както е позната в древността. Освен отровеният на орфическото християнство, мен лично най-много ме развълнуваха прозренията, свързани със самия древнотракийски език и неговата жива връзка с българския, разкриването на свещините корени на основополащащите думи в езиковия фонд, който днес широко използваме, от което и с просто око си личи, че ние българите (сме потомци на траките. Това е видно и в нашия фолклор, който изключително почива на тракийските обичаи, пропили църковните празници с мистично одухотворяване на природата в нейната сакрална връзка със слънцестоенето и неговите сакрални цикли. В кръвта си носим преклонението на тракиеца пред Божествената Реч, проявена във видима природа, зад която се крие Невидимия Бог.

 www.tsvetanguide.com/

 




Гласувай:
8



1. syrmaepon - И даже на тракийски език ?
19.06.2014 10:11
И даже на тракийски език ?
цитирай
2. estirbg - Нека обективно да погледнем на историческите факти
19.06.2014 14:32
В древните химни, наричани орфически, се възхваляват божествата на природата, с които Орфей се стреми да научи сънародниците си с простичка молитва да отдават почитта си към тях. Това е мерзост в очите на Бога! Да припомням ли заповедта на Твореца, заклеймяваща поклонението към други "богове"?
Името на Орфей преди всичко е свързано с езичеството и тракийските езически обичаи и вярвания днес трайно фигурират в Православната църква, която фатално се е вплела в оскверняеащи я ритуали, обичаи и поверия.
Орфеизмът е твърде далеч от Истинското христянство, а фактът, че тук-там е примесен с някоя общочовешка християнска добродетел, не значи, че предхожда и превъзхожда Божието слово, дадено ни единствено в Единствената Библия. Това е Божието послание - друго няма - дори да има, то е изфалшифицирано от врага...
цитирай
3. estirbg - И ако разровя още по-дълбоко в миналото,
19.06.2014 18:07
ще трябва да попаря "патриотичната ни гордост", защото едва ли ще се почувствате еуфорично, разбирайки, че сме били подвластни на самия Луцифер точно с неговата религия - езическата!
Преди малко прочетох една статия на SPAROTOK, публикувана в блога на Кolev, която доказва, че златните маски са били патент на траките и едва по-късно се възприемат от египтияните.
А златните маски какво олицетворяват? - Хелиус, Слънцето, самия Луцифер!!!
След малко ще намеря линка...изчакайте.

http://kolevm38.blog.bg/history/2014/06/17/sparotok-istinskata-bylgarska-istoriia.1274004
цитирай
4. lyuliak - В православните
21.06.2014 10:06
изображения и молитви Христос също е наречен "слънцето на душите" и е рисуван с лъчи около главата.

Поклонението на "Бог, който е нашето Слънце" през вековете наистина се е изродило в езически идолослужения, и именно Истината иска да възкреси авторът на горната статия. Да се виждат нещата зад нещата. В историята, а и в традициите български.

Така и поклонението на спасителя Христос в много днешни храмове се е изродило в сделка с чудотворната икона: "Аз, Боже, ще ти поискам МОЕТО си желание /без да питам за Твоята воля/ - а ще ти дам свещичка, пари или нещо формално."

Нека нещата извират от сърцата ни. Защото идолопоклонство и "дребни сделки" има и при протестантите. Има и такива сред тях които изнудват Бога с молитви и му се препоръчват с "благовестие" /във вид на досаждане към хората наоколо/
без да познаят дълбочината на Неговата любов, и многообразието на Неговия промисъл към всеки отделен човек.
цитирай
5. estirbg - lyiliak, не съм протестантка, ако визираш мен в горния си коментар
21.06.2014 15:50
Ти как разбираш следната препоръка на Тимотей:

"1 Заръчвам ти пред Бога и пред Христа Исуса, Който ще съди живите и мъртвите, и пред вид на явлението Му и царуването му:
2 проповядвай словото, настоявай на време и без време, изобличавай, порицавай, увещавай, с голямо търпение и непрестанно поучаване.
3 Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти,
4 и, като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните."

Ще го обвиниш ли, че ни внушава да разваляме душевния комфорт на хората, тъй като той ни съветва да следваме търпеливото "непрестанно поучаване"?
А как разбираш притчата за талантите - не ни ли поучи Исус, че не трябва да ги заравяме?

Защото трябва да си наясно, че на "всеки работата ще бъде изпитана".
Тогава за какво "досаждане" иде реч и как ще достигне Волята на Бога - с толерантно премълчаване на неудобни истини и разобличения ли?
Не мълча ли престъпно Православната, когато мерзости се вършеха както в нея, така и около нея?
Защото и мълчанието е съучастничество в тъмните дела...
цитирай
6. lyuliak - Не
22.06.2014 09:07
не визирах теб, а обобщавах. Нямам практика да се заяждам в блога си с никого.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212469
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031