Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2011 17:56 - Завистта като Път
Автор: lyuliak Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1587 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 21.11.2011 23:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
       В книжката „Болестта като път” има интересни насоки как някои заболявания и психични проблеми могат да ни насочат към истински проблеми в душата ни, от които не сме се освободили. Но там не беше спомената завистта...

Дали някога ще дойде ден, когато и за нея ще се опитват да ни изписват лекарства – не зная. Или може би сме се примирили с нея като с нещо нормално?

Разбира се, не обичаме да усещаме как другите ни завиждат. Но поглеждайки в себе си, се е случвало и ние да изпитваме завист. Дали това значи, че сме зли?

 Напоследък си казвам, че завистта е следваща степен на това да ти хареса нещо, което принадлежи на друг. Тя идва след преценката ни, че не можем да имаме такова нещо.

Завистта сякаш трае в чист вид само миг и след това довежда своите помощници: Кражбата – директното отнемане на това, което искаш, злобата – желанието да направиш нещо лошо на обекта на завист, клюката – желанието да омаловажиш заслугите му, или в най-мирния случай: охладняването (стремежът да не виждаш често обекта на завист, за да не те боли толкова).

При всички тия случаи, завистникът е пленник... душата му се мъчи, съвестта го гризе, спокойствието бяга от него.

 Какво да се направи?

 Според мен първата стъпка е човек да признае пред себе си, че завижда за нещо. Втората стъпка е да повярваме, че не сме обречени да страдаме от завист, или да се крием от възможните състояния на болка.

Вероятно безсилната завист е едно отказване от борба, която дори бихме спечелили. А злобната завист вероятно е водене на борба срещу неправилния противник...

          Кой е всъщност противникът?
image

 Истината е, че на нас не ни трябват конкретно къщите, колите, предметите, талантите, любимия човек или децата на някого... Ние просто искаме душата ни да е пълна и да прелива, и предполагаме че ако имахме тия неща, това ще се случи! 

 Истината е, че душата може да прелива и в многообразни други състояния и придобивки, или пък дори в липси... защото липсата на покрив понякога означава Небе.

 А кой ще ни покаже къде да нахраним душата си? Понякога просто трябва да млъкнем и да престанем да крещим какво искаме, за да чуем какво ни се дава... То може да е семенце, но след време ще стане дърво, плодоносно дърво, което при това ще си е наше : )





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Kak си обособила видове завист- ...
24.11.2011 19:24
Kak си обособила видове завист- безсилна , злобна!... Ценни, откровени и полезни разсъждения на глас. Според Майка Тереза най-коварните чувства са омразата и завистта. Ако енергията , която има в тях , стане градивна ... ехееее. България ще светне и без АЕЦ:)
цитирай
2. lyuliak - За да станат три
24.11.2011 20:40
коварните неща, бих добавила и "неверието". Не точно неверието в Бог, в Него под различна форма повечето хора вярват... но неверието че "нещо хубаво може да се случи именно на МЕН". Точно то е първият извор на завист, на безсилие...

Много пъти и на различни места съм го казвала - доста повече хора вярват в чудно изцеление /и се случва!/ отколкото хора вярват в каквото и да е друго добро мечтано нещо, че ще си намери път до тях, до живота им.

Придпочитаме да завиждаме, да страдаме, да одумваме другите че не са достойни за това, което имат.... Ами така е, за достойни, едва ли сме достойни, ама поне можем да сме благодарни! Днес е и такъв ден - на Благодарността.
цитирай
3. анонимен - отколкото хора вярват в каквото и да ...
25.11.2011 20:02
lyuliak написа:
отколкото хора вярват в каквото и да е друго добро мечтано нещо, че ще си намери път до тях, до живота им.

Как да си проправи път мечтаното нещо само , ако ние не му проправим пътя ?! ?!Странно , но рекламата на Кока - кола е " Отвори път на щастието !"
цитирай
4. lyuliak - ... напоследък стигам до извода че когато
25.11.2011 21:22
някоя мъдра фраза само гали ушите ми, едва ли е напипала добре болното ми място. Ала когато погледна за какво завиждам, много по-ясно мога да си открия някоя затрупана мечта с отрязани крака.
цитирай
5. анонимен - още нещо по темата:
29.11.2011 19:32
http://www.sexnature.org/semejna-psihologiya/revnost-i-zavist-lekuvashtite-otrovi.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1218792
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930