Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 20:59 - Недостатъци
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 769 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.05.2017 23:42


очетен: 0 коментари: 0 гласове:  0  
 

 

 "Всички сме хора и имаме недостатъци"... Познато, нали. Често го употребяваме, и макар да е вярно, обикновено само най-мотивираните от нас могат да превърнат това твърдение в търпение и прошка. Разбира се, за да сме честни, най-често го употребявме вместо "извинявай"... но така пък мотивираме другия човек да ни даде прошка.

Защо ли не казваме: "Всички сме хора и имаме качества"? 
Защото следващият ход би бил: "Ами хайде да се обединим, и да ги използваме"! А има достатъчно сили, видими и невидими, които не желаят това. Както пее Богдана Карадочева: ".. ако до всяко добро същество"... Голяма сила е единството! 

Всъщност в този припев е закодирана и друга тайна. Трябва да вярваме, че другият до нас не само има качества, а и че изначално е "добро същество". Как обаче да съвместим това с неизбежните му недостатъци, ще попита някой? Ами като престанем да идентифицираме добротата и личната ценност на всеки човек, с проявените му вече качества. Защото сигурно има и непроявени. 

А от тях най-важни са тия, които НИЕ не му позволяваме да прояви. Тъжно, но е факт. Крещим ли на някого постоянно, че е безотговорен, той трудно ще пожелае да ни зарадва с някои признаци на отговорност. Или ако го направи, ще е с мъка и от страх. Ако постоянно коригираме думите на някого, накрая става ясно, че въобще не слушаме смисъла им. 

Вие изпитвате ли любов и бързате ли да угодите на човек, който ви обижда и "по презумпция" ви счита за долна душа? Който ви счита като "неизбежно зло" в живота си (роднина, колега... и други някой който няма избор дали да Ви вижда често). Тогава трябва да разбирате какви са плодовете на вашето негативно отношение, обидно поведение, надменност и т.н у хората.  

Има един много интересен момент. Ние обикновено казваме: "Не съдя", "Не е хубаво да се съди" и дори "Не съди!" което, казано с един тон по-високо се превръща в съдене... на всеки, който просто си изказва личното мнение за нещо. Просто защото имаме нужда да обвиняваме. Може би си имаме болка, тъга, противоречие. И тогава всеки виновник ни е добре дошъл. 

Но така отклоняваме енергията си от истинската причина за нашето страдание и няма да го разрешим. 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212173
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031