Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2014 12:44 - САМО "СЕМЕЕН ПРАЗНИК" ЛИ Е КОЛЕДА
Автор: lyuliak Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1728 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 15.12.2015 11:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Търсете в новия блог: skybluefire.blogspot.bg


Интересен въпрос. Смятаме, че знаем отговора – да, разбира се, най-семейният празник... за който в романтичните коледни филми героите изминават километри през заснежените с двуметрови преспи американски пътища ...

 

В някакъв смисъл, така е – Рождество Христово е станало в много тесен кръг: самички са Го посрещнали приелата божия Дар Мария и повярвалия в думите на ангела Йосиф...

И все пак денят Светото семейство се отблязва месец по-рано /21 ноември/, за да остане денят на Рождество ден, в който всеки ражда Христос!

 

Чела съм една трогателна книжка на Ж.Амаду “Моето портокалово дръвче” : за детството му в ужасяващи по бедността си португалски квартали... но и там децата чакаха подаръци с трепет – ако в тях се е родил младенецът Исус, тогава ще има подаръци. Тоест, от малки са ги приучавали да приемат в себе си новорождението... и да раждат Бог-Словото!

Наскоро ми разказваха за португалските училища, топли и мили неща ... които ме натъжиха, защото май сме на светлинни години да ги догоним...

Дали е хубаво и в нашите деца да се ражда младенецът Исус, а не просто да очакват празника с “купона”?

 

Моя приятелка ми е разказвала /по времето, когато аз идея нямах, че съществува празник като Коледа/ как сутрин децата са викали “Коледааа!” и са обикаляли с благата вест като едни ангели по съседските къщи, откъдето са получавали лакомства.

Но това е наистина роля, която има място в духовната реалност : Честит е този, за когото е радост и чест Бог да слезе в плът и да ни спаси... да ни спаси от болката на ежедневието, от неспособността да се радваме на това, което имаме /това е синдромът на днешните българи, според много психолози които съм слушала по радиото : Без-Радост-ността/.

 

Великата песен “Тиха нощ, свята нощ” както е известно е измислена от обикновен свещеник, в момент когато органистът му се разболял и той трябвало на китара да акомпанира на празничната вечер на християните в неговата църква... Винаги като я слушам, си представям една общност с огряни от вяра и радост лица, събрана да благодари на Бога за подновената надежда. Противно на днешните нагласи, “християнска общност” не е “обществено морално съдилище”, а голямото семейство, на което човек се е опирал, на което е можел да разчита за единодушно възпитание на децата, на общи радости и споделени преживявания в материалния и духовния свят.

 

Заговорих за Португалия, за Германия ... ала ние понякога си мислим, че българските традиции нарочно са слабо свързани с църквата, че повече са се извършвали в дома, или на полето. Защото видиш ли, българинът е мразел “поповете” и открай време си е горд...

Това никак не е вярно. От една страна, много от ритуалите в тия “колективни магии за благоденствие” са извършвани от свещеника, в съчетание с действията на самите хора, защото за самите нас е добре да участваме не само със слушане, а с дела в добрите дела и духовните образи.

От друга страна, много от тия факти през епохата на социализма са ни спестявани като информация в учебниците, и каквото научавахме за традициите винаги беше с бележка под линия “традицията се спазва в изолирани селища, и постепенно отмира”.

И от трета страна /немаловажна!/ доста векове българската църква не е била точно българска. Дълбоко свързаната с нашите народни традиции църква на богомилите неведнъж е “цивилизована” от византийската, което предизвиква отлив и съпротива на мнозина, а и след векове нееднократно гърците отново са узурпирали езика в богослуженията ... и от петте века нехристиянско управление тук, много малка част от времето в църквите се е служело подобаващо на български!

Така че народът донякъде и сам си е бил свещеник, но определено строго и чисто е пазел традицията и заветите на младенеца Исус... защото каква друга би била причината през 18 век австрийски консул, който минава през България да казва, че къщите не се заключват, крадци в селата няма /или ако има всички го знаят кой е и го изолират/, че разводи почти няма и семействата се почитат...

В наше време излязоха много нови открития и търсения относно прастарите ни тракийски традиции, в които също така се достига до Исус като слънцедатно божество, съществуващо отпреди всички векове /както пише и в евангелието/ и до Бог-Словото, раждан от всеки от нас, за да сме истински чувстващи, здрави, радостни и силни.

Както и повечето психолози /”сърцеведци”/ днес казват, това което “наричаме”, това което изричаме, то става наш свят.

Ако изричаме благословии към старите хора, те стават наша благослвия, опора, освежаващ извор... Ако изричаме към тях думи на досада, те стават за нас досада и товар.. Така и спрямо труда, ученето /забелязвам че тия двата късмета поизчезнаха от баниците/, децата ...

Ако наречем жената извор на удоволствия, белег за престиж, или “необходим компромис, за да не си сам”... това ще бъде тя за нас. Ако видим в нея нещо по-дъблоко, такава ще намерим, и това ще бъде животът ни.

Така и за приятелството ... можем ли в новата година да родим нова Дума за приятелство? Хората днес се люшкат от изтощаваща всеотдайност без видим резултат, до мнително поведение и постоянно мерене на везни “кой колко пъти се е обаждал пръв” в своята представа за приятелство.

А какъв приятел е бил Исус? Питаме ли се? Защото много има да се научи...

 

Нека в идните дни се замислим, че това което се ражда в нас, се ражда заради всички, както Христос се роди заради всички. Ражда се дори заради тия, които са ни най-неприятни, за чието не-щастие и самота понякога само в празник се сещаме, или напротив – именно в празник не искаме да се сещаме... Ражда се като голо бебенце в ясли, да да осъзнаем, че и ние нямаме кой знае какво в този свят, освен това, което бихме могли да дадем.

 

 

 

 

 




Гласувай:
6



1. syrmaepon - Христос е бил човеколюбив, но това ...
04.12.2014 14:19
Христос е бил човеколюбив, но това понятие днес нямо масто особено пък със ставащото в Близкия шзток и Украйна
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212271
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031