Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2016 09:27 - Как да се справите с унижението
Автор: lyuliak Категория: Лични дневници   
Прочетен: 776 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 09.06.2016 09:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди да споделя статията, ще кажа само, че унижението действително боли страшно. Обикновено се събуждам със спокойно и светло сърце, и когато се сетя за последното преживяно унижение, започвам деня със сърцебиене и болка, стигаща до физическа.

По правило ни унижават най-силно хората, на които сме отворили душата си. Било защото са роднини, било защото са събратя по ценности, било защото много зачитаме поста им (примерно шефове) или пък прeкалено държим на доброто им мнение (колеги, съграждани).

Много е трудно да обясниш на унижаващия какво ти причинява! Обикновено по навик той се възползва от мекия ти характер, и върти нещата около своите емоции и желания. Когато най-сетне и ти се сринеш, той те гледа все едно се "глезиш" ... А когато спреш да отваряш толкова душата си, получаваш обвинения, че не си достатъчно сърдечен или достатъчно бодър и весел.

Трудно е и сам да решиш "да се изправиш сращу унижението", защото може да получиш присмех, че това въобще не е унижение... че само ти си имаш проблем, а другият както винаги е идеален ... В статията ми хареса, че не те обвинява задето си се оставил да си обект на Унижение. По-скоро това се разглежда като период на военопленничество: е, добре, някоя ситуация те е пленила и те унижават, но и в този период ти имаш правото и възможността (защото Бог те обича!) да се развиваш в оперделени области, да придобиваш определени качества ...

Ето и самата статия:

"Няма човек, който поне веднъж в живота си да не се е почувствал унижен и то без основателна причина. Но какво трябва да направите, ако това ви се случи? Унижението може да бъде силно болезнено и всички съвети за това как да се справите с него може да изглеждат безсмислени. Първата реакция на унизения човек почти винаги е да се потопи в собственото си страдание, а втората естествена реакция е да започне да крои планове за отвръщане на удара.

Един от най-известните учени в съвременната психология – Робърт Джей. Щернберг, наскоро написа статия за реакция при болезнени преживявания, от която всички ние можем да се поучим. Ето и кратка версия на неговите 10 урока как да се справите с унижението:

Според Щернберг на първо място човек трябва да осъзнае, че всички хора имат подобен род негативни преживявания в даден момент от живота си. Освен това унижението може да дойде от хората, от които най-малко го очакваш.



1. Осъзнайте, че не сте сами. Всички хора преживяват подобни кризи в определен момент от живота си. Намерете човек, който е страдал от унижение в миналото. Поговорете с него и чуйте съветите му на база личен опит.

2. Трябва да бъдете преди всичко устойчиви в такава ситуация. Понякога това, което разделя успешните хора от тези, които се провалят, не е талантът им, а желанието им да продължат напред, дори и след ужасния си неуспех. Просто не се предавайте!

3. Приемете, че това е част от жизнения ви път, от който трябва да си вземете поука. Просто сте станали жертва на определено време или на определена ситуация. Ако не се вписвате в дадена среда, не го приемайте лично – просто се постарайте да я промените.

4. Опитайте се да реагирате разумно и да застанете „над нещата“. Вашият позитивен дух може да ви помогне да се изправите най-бързо на краката си и да продължите напред, загърбвайки лошото отношение.

5. Използвайте периода на застой и унижение, за да направите нещо, което наистина харесвате. Отдайте се на свое хоби, идете на почивка в далечна страна, придобийте ново умение и т. н.

6. Помислете добре, преди да отвърнете на удара. Не мислете само за отмъщение. По-уместно е да видите за какво положително можете да впрегнете енергията си. Не си губете ценното време в трупане на ярост и омраза. Много по-мъдро би било да се съсредоточите върху „кроенето на заговор“ за новото ви, по-светло бъдеще.

7. Не се покривайте от света. Дори след като преживеете най-ужасното унижение, трябва да намерите сили и да излезете на светло, докато бурята отмине, а не да се завирате в миша дупка. По този начин ще покажете и на близките си, и на самия себе си, че сте силна личност и че кризата няма да ви унищожи.

8. Погледнете на кризата като на възможност. Например, използвайте лошия си период, за да размишлявате върху своя характер. Помислете кои са добрите и кои са лошите ви страни и се постарайте да туширате негативите си и да разгърнете качествата си.

9. Не се „въргаляйте“ мазохистично в унижението си твърде дълго. Някои хора имат нужда от повече време, за да се възстановят след унизително преживяване. По-добре веднага започнете да градите планове за бъдещето.

10. Понякога унижението е страничен продукт на предразсъдъци, расизъм, сексизъм, или друг вид дискриминация. Ако сте станали жертва на нещо подобно, то проблемът не е у вас. Затова трябва да се изправите гордо срещу хората, които са ви обидили, заплашили или потиснали, не само заради себе си, но в името на всички останали, които са засегнати по същия начин. Това може да бъде много рисковано, но само така можете да излезете от кожата на жертвата.

tialoto.bg"



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212856
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031