Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 16:39 - Когато някой плаче, или когато не може да плаче ..
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2217 Коментари: 3 Гласове:
2



Първите опити на бебето да комуникира със света са невербални, а не с думи. Бебето не може да каже с думи, когато е щастливо, но може да се усмихне. Не може да изрази негативните си емоции с думи, а единствено с плач. Ако откликвате само на неговите усмивки, но пренебрегвате неговия плач, детето може да получи погрешното послание, че е обичано само, когато е щастливо. Децата могат да продължат да изпитват това през годините и да не се чувстват истински обичани и приемани.

Ако опитите на детето да  комуникира с вас и да показва, когато е тъжно и ядосано, са пренебрегвани редовно, то няма как да се научи да изразява чувствата си с думи. Плаченето трябва да получи подходящ и позитивен отклик, за да може детето да види, че всичките му чувства се приемат. Ако по някакъв начин не приемате поведение, в което детето плаче, то ще си мисли, че не може да изразява емоции като гняв или разочарование. А знаете , че това може да му пречи за в бъдеще. Не трябва да забравяте, че в този момент, единственият начин да изразява емоциите си е като се усмихва или съответно като плаче.   

Деца, които получават послание от родителите си само когато са „добри”, започват да крият „лошото” поведение не само от другите, но и от самите тях. Те не могат да  изразяват чувствата си като пораснат.

Гняв, който не е изразен в ранно детство не изчезва просто ей така. Той се подтиска и съответно седи някъде вътре в нас през годините, докато детето не се страхува от евентуално наказание. А когато това стане и детето покаже чувствата си, родителите могат да бъдат много изненадани от детето си. Представете си колко много неизразени емоции може да натрупа едно дете. И си представете какво може да стане ако в един момент то ги отключи всичките. Това се получава точно тогава, когато родителите са пренебрегвали плаченето и различните емоции на детето и не са му давали възможност то да ги изразява свободно.

Ако се чудите дали да реагирате ако детето ви плаче, помислете как вие бихте се чувствали ако бяхте в същата ситуация. За съжаление, в днешното общество вярваме, че човек трябва да е на определена възраст, за да може да бъде чут. И каква ще е тази възраст? Малките деца не са по-малко хора от нас, възрастните. Даже, колкото по-безпомощен е един човек, толкова повече има нужда от помощ.  

Ако детето вижда, че безпомощните хора се игнорират, те ще загубят чувството си на съпричастност към другите. Ако детето плаче и не му се обръща внимание, те започват да вярват, че такова поведение е нормално.

Замислете се само колко по-лесно ще е ако от малки знаем как да се държим и не се притесняваме да изразяваме свободно емоциите си.  

Плачът е природен начин детето да изразява чувствата си. Родителите, които отговарят само на „доброто” поведение на децата си, не правят услуга нито на малките, нито на тях самите. Помнете, че децата са като нас. Дръжте се с тях така, както искате и с вас да се държат.

http://www.purvite7.bg/



Тагове:   обич,   тъга,   семейство,   родители,   деца,   плач,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Според мен тук малко се преекспо...
24.10.2013 09:09
Според мен тук малко се преекспонира възпитателната роля. Способността да се проявява емоция е индивидуална. Защо всъщност плаче детето или прибягва до този прийом - за да му обърнат внимание, особено когато това не се случва често.Ако родителят и детето са често в контакт те се научават да се разбират без силни емоции. Ако детето проявява каприз, трябва ли всеки път да му обръщаме внимание?
цитирай
2. lyuliak - Да обърнем внимание
25.10.2013 18:12
определено не значи "да угодим".. Трябва да се разговаря, дори да е мъничко да усети че му отказваме, повтаряме.. уговаряме.. но сме ТАМ до него, а не е изоставено на плача си. Даже да го гушкаме докато не му даваме нещото - си е отношение...
Обаче има ситуация в която според мен няма страшно и да го оставим да реве - когато е по-голямо, разбрало е че сме му обърнали внимание, разбрало е че имаме отношение към него - но не искаме да му удовлетворим желанието и ПРОДЪЛЖАВА да се тръшка .. тогава явно има нужда да се наплаче без повече излишни обяснения.
цитирай
3. syrmaepon - Въпросът е кой кого дресира )))) ...
26.10.2013 09:51
Въпросът е кой кого дресира )))) малко грубо звучи. Ако всеки път когато бебето плаче, веднага пристига някой се създава свързан рефлекс. Разбира се когато всички нужди произтичащи от родителската грижа са задоволени. Тоест и родителя се научава да "чете" сигналите - кога наистина нещо не е наред и кога няма конкретна причина. Всичко е въпрос на ритъм още от първия ден. Родителят всеки ден трябва да има определено време за детето, но и време за себе си. Когато бебето е малко родителят е малко повече с него и смятам, че не е задължително да виси непрестанно на главата му, за да не свиква с това детето. После и без това не е лесно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1219237
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930