Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2015 10:26 - Хайде на чудесна великденска екскурзия !
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1667 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.12.2015 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Търсете в новия блог: skybluefire.blogspot.bg


Организаторите са мои добри приятели, заплануваните обекти са много, а цената е повече от атрактивна: 220 лв за четири дни с нощувки и закуски.

Не НИ е необходим задграничен паспорт!!

* * *

С тази 4-дневна екскурзия ще може да видите както добре известни, така и малко познати кътчета на Македония. Ще придобиете представа за богатството на храмовата живопис, развивана през Средновековието 10-16 век в тази територия, която е била част от Българската държава, както и за своеобразния облик на македонските манастири и храмове.

Великден в Охрид с посещение на Бигорския манастир -

християнското наследство на Македония

Дати: 10-13 април 2015

Цена: 220 лв на възрастен, настанен в двойна стая, за 3-ти възрастен в дв. стая – 15 лв отстъпка; единична стая + 70 лв

Акценти по програмата:

  • Посещение на средновековната църква Свети Георги в Старо Нагоричане, изградена от Роман IV Диоген (1068 – 1071г.) и възстановена от сръбския крал Милутин през 1313
  • Скопие: посещение на църквата „Св. Спас“ с уникален резбован иконостас и гроба на Гоце Делчев
  • Посещение на манастирската църква „Свети Пантелеймон“ в Горно Нерези, от 12 век, съхраняваща едно от най-забележителните стенописи от епохата на Комнините;
  • Охрид – църквата „Света София“ от 9-10 век, „Света Богородица Перивлепта“ и „Свети Йоан Богослов – Канео“ от 13 век., „Свети Климент и Пантелеймон“ – възстановена след 2000 година на мястото на стария Климентов манастир.
  • Манастирът „Свети Наум“;
  • Скалната пещера на „Св. Еразъм“;
  • Скалните църкви на Струга;
  • Бигорски манастир „Св. Йоан Кръстител“.

Маршрут:

1-ви ден: В 7:00 отпътуваме от площада зад храм-паметник Ал. Невски. София – Кюстендил (кратка почивка-кафе пауза). Преминаване на границата с Република Македония при ГКПП Гюешево.

Първа спирка около 10:30 в Старо Нагоричане за разглеждане на църквата „Свети Георги“. Църквата “Св. Георги” в центъра на село старо Нагоричане е единствената запазена част от средновековен манастир съществувал през XI-XIV в. Построена през 1070 г. от Роман IV Диоген, близо до мястото, където е бил пустинослужител Прохор Пчински. Възстановена е и наново изографисана през 1318г. от сръбския крал Стефан Милутин.  Фреските са дело на византийските зографи от солунската школа Михаил и Евтихий.

Отптравяме се към Скопие. Кратка спирка в центъра за обяд и посещение на църквата Свети Спас, която е възобновена през 19-ти век, от когато датира богато инскрустирания иконостас дело на майстори от Дебърската школа. В двора на църката е гробът на Гоце Делчев – водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети. Национален герой в България и Република Македония.

Около 15 часа – напускаме Скопие и се отправяме към близко-разположения квартал Горно Нерези, за да посетим манастирската църква „Свети Пантелеймон“ на склона на планината Водно. Тя е кръстокуполен шедьовър на византийското изкуство, изписана от анонимни автори от Коннстантинополската школа в каноничния дух на монументалния византийски стил, за разлика от по-късните живописни творби на майсторите от 14 век, който се отличава с пейзажност и многофигуралност, наситена палитра и перспектива. Изграждането й е по поръчка на дворът на Комнините.

Вечерта пристигаме в Охрид и се настаняваме в старата част, в центъра.(хотел Di Angolo Guesthouse 3* или подобен).

image image Стенопис от Св. Пантелеймон image

2-ри ден: Закуска. Сутринта посвещаваме на обзорна разходка в старата част на Охрид. Стартираме с посещение на най-старата църква „Света София“ в Охрид от времето на Борис и Самуил. Във вътрешността, на която има запазена част от първите стенописи. После се отправяме към „Света Богорица Перивлепта“, изградена през 1295г. Тя е наричана още „Свети Климент“ поради факта, че след разрушаването на старата църква „Свети Климент“, тук са били пренесени мощите на светеца. Тя става главен катедрален храм на Охридската епархия, през турското робство, когато „Света София“ е обърната на джамия. Църквата е изографисана изцяло, от същите майстори, които са изписали църквата в Старо Нагоричане, а именно Михаил и Евтихий. Тук още веднъж, в повече пълнота, ще можем да се насладим на тяхното изкуство и богата изразност. От там сме само на крачка от Самуиловата крепост, на която ще отдадем остатъка от предиобеда.

Следобед. Сводно време в Охрид или посещение на манастирският комплекс „Свети Наум“, на 30 км от Охрид. Той е изграден отново с помоща на българските владетели Борис и Симеон и тук Свети Наум се оттегля след като прекратява учителската си дейност в Климентовата шола. В църквата към манастира се пазят мощите на светеца. Счита се, че той помага за лечението на психически заболявания. Екскурзията е по-желание, срещу доплащане от 7 лв. Нощувка.

 

image Света Богородица Перивлептос image Църквата Св. Наум при манастира image

 

3-ти ден:

Закуска. Сутринта продължаваме с разглеждането на старините на Охрид. Първата ни спирка е мястото на старият Климентов манастир с голяма ранно-християнска базилика – хълма Плаошник. Днес тук по инициатива на Македонското правителство след 2000 година храмът е възстановен, а във вътрешността му може да се види планът на старата църква.Старият манастир е бил изграден лично по поръчка на българския цар Борис Първи Михаил. Той бил посветен на Свети Пантелеймон и в него Климент Охридски обучил до 893 година близо три хиляди и петстотин свещеници. По-късно просветителската дейност в манастира е поета от Свети Наум.

След като сме били на хълма слизаме към брега ня езерото, в рибарската махала Канео, за да видим кръстокуполната църква Свети Йоан Богослов – Канео от 13 век, която също е била част от манастир. Само малка част от фреските й са оцелели.

Следобяд. Свобдно време в Охрид или екскурзии по желание: Посещение на пещерата на Свети Еразъм – раннохристиянски светец, на 2 км северно от Охрид (3 лв) и/или посещение на Струга на 17 км от Охрид. Тук ще посетим няколко скални църкви – първата е в женския манастир „Успение Богородично“  в местността Калища. Тя е датирана от 15 век, живописният слой е съхранен и тя е най-голямата от този тип на брега на езерото. Счита се, че е възникнала от изпостница на аскетите, които били мого по този край. Другата скална църква в съседство – от 14 век е на името на Свети Атанасий. Тук имаме запазени няколко слоя от средновековна живопис – от 14, 17 и 19 век. Завършваме разходката с последната и една от най-интересните скални църкви в района, над село Радоджа, посветена на Архангел Михаил. Връщане в Охрид. Нощувка.

image image Св. Климент и Пантелеймон image

4 ден: Закуска. След като сме обходили Охрид и околностите, последният ден от нашето пътешествие ще посветим на района на Дебър. На около 70 км северно от Охрид, тук ще посетим първо женския метох при манастира Св. Йоан Кръстител, а после и самия Бигорски манастир – една от най-внушителните християнски обители в Македония и Балканския полуостров, който е бил основан през 1020 година от архиепископ Йоан Дебърски, но има сведения, че в изграждането на манастира приноси ма и българския цар Самуил. През 14-16 век Бигорският манастир е бил изоставен, заради масираната ислямизация на района. Възстановяването му започва през 18 век, от когато датира и църквата. А през 19 век тя получава един от най-прекрасните иконостаси, който в продължение на 6 години е бил изработван от майстори от Дебърската школа – пръв между тях е Петър Филипов, подпомаган от своя брат и други ученици. Иконостасът е богато орнаментиран, с фина изящна резба с богата орнаментация, на него има изобразени десетки сцени от Стария и Новия завет и над 1000 фигури. Манастирът е действащ, мъжки, съхранява библиотека и части от мощи на множество светци.

image image image

Следобед се отправяме към София. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

  • 3 нощувки със закуски в хотел 3 звезди в центъра на Охрид.
  • Транспорт с комфортен автобус 3 звезди;
  • Туристическа обиколка на Охрид в 2 предиобеда с екскурзовоско обслужване на български в посещаваните обекти – църквите Света София, Света Богородица Перивлепта, Свети Климент и Пантелеймон, Св. Йоан Канео и Самуилова крепост;
  • Псещение на църквата „Св. Спас“ в Скопие.
  • Посещение на Бигорския манастир и неговия метох.
  • Посещение на църквата „Св. Георги“ в Старо Нароричане;
  • Посещение на църквата „Св. Пантелеймон“ в Горно Нерези.

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти:
    • Църквата „Свети Спас“ и мезея на Гоце Делчев (120 MKD),
    • Църквата „Свети Пантелеймон“ в Г. Нерези (30 MKD)
    • Църквата „Свети Георги“ в Ст. Нагоричане (20 MKD)
    • Църквата „Света София“ в Охрид (50 MKD)
    • Църквата „Света Богородица“ Перивлепта (100 MKD)
    • Манастира Св. Наум (60 MKD)
  • Ексукурзия до манастира Св. Наум – 7 лв (няма минимален брой туристи);
  • Екскурзия до скалните църкви на Струга – 7 лв (няма минимален брой туристи);
  • Вечери (по-желание резервация за Веикденска вечеря в местен ресторант, на запитване);
  • Разходи от личен характер.

Екскурзията се осъществява при минимум 20 записани туристи.

* * *

„Азмара” ООД

Офис: бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 141 – партер

Тел: 02/ 427 0047, 0887 46 16 76

office@azmarra.com

www.azmarra.com

http://www.facebook.com/Azmarra

Работно време:

понеделник – събота от 10 до 19.30 часа,

неделя – почивен ден

Лиценз за ТО и ТА: РК-01-6769/2011

Застраховка „Отговорност на туроператора”: № 370001746/23.06.2011г. на ЗД Евроинс АД




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1224810
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930