Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2016 09:56 - ДОБРОТАТА И ДЕЛАТА
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1064 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 24.06.2016 10:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Понякога бъркаме тези две неща. А и те винаги са свързани. Добротата си личи от делата на човека ... от които не малка част са делата на вярата, както учат христовите апостоли.

Коя вяра? Ние си мислим - ами делата на вярата в Бог, Който прощава, помага и ни учи... Но има и една друга вяра. Вярата в човека. Много често да вярваш в човека до тебе и да го уважаваш, е достатъчно добро дело дори ако не се случи да му дадеш пари или възможности в живота.

А какво е уважението? То идва от думата "важи". Това означава мнението на другия да има значение за теб. Различния му вкус да има значение за теб без излишни коментари или шеги по въпроса. Уважение значи да се отнасяш с човека според годините му, а не според външността, образованието или имането му, или според твоята представа за "успял" и "неуспял" човек.

В този смисъл, един селски чичко на опашката за ток, който се е облегнал сякаш никога няма да си тръгне, също заслужава да му кажеш "Господине".

Тъжно е, когато някой каже на друг възрастен човек : аз правя толкова добри дела за теб, така че ще ме слушаш. Може би трябва да каже "полезни"... ала каква доброта, ако ти не обичаш този, на когото ги правиш? Защо тогава ги правиш? Хубаво ли е с дела да искаме да поробим човека, неговото мнение и индивидуалност?

Народът е казал "който плаща, той поръчва музиката"... и ако забелязвате зради този духовен принцип усърдно се стараем "да не дължим на никого услуги". Особено на човек, който ни е неприятен.

И все пак, колко е по-хубаво да си връщаме добрини, а не "да си разчистваме сметката откъм услуги" !

За добро или лошо, човешките сърца са винаги открити пред Небесата. Както и да изглеждат делата ни, там е последната мярка.

Ако си понесъл тежки обиди и си отвърнал с едно малко добро, то тежи много на везните.

А ако си направил "всичко за някого", задушавайки неговата личност и месейки се прекомерно в изборите му, няма гаранция че твоите добрини ще натежат въобще на везните.

Защото, знаете, ние хората често изполваме емоциите си, за да принудим другите да ни дадат нещо.

Използваме думите, за да прикрием истинския си мотив за нещо.

Но най-важното за душата ни е Искреността. Само в атмосфера на Искреност пред Създателя можем да дишаме свободно. Той винаги ще разбере, ако много искаме нещо, а не виждаме как да го имаме. Той винаги ще разбере, ако не са ни уважили, ако са ни забравили. Ще разбере, ако ние самите го направим към някого и много съжаляваме. Ще разбере, и ако едва удържаме гнева си и желанието "да си го върнем" към някого...

За Него братството и любовта са най-важните неща на света, и основното съкровище в човека. Той може да ни помогне да го съхраним. Той може да излекува раните ни, който и да ги е нанесъл... Той, и само Той.

Така че, да бъде нашата искреност към Него, и съм нас самите. За да бъде наистина самият ни живот едно Добро Дело.



Гласувай:
3



1. palada - Поздравления!
24.06.2016 11:43
Много добър и полезен постинг, но има една мисъл с която не мога да се съглася: " Уважение значи да се отнасяш с човека според годините му, а не според външността, образованието или имането му....."
Защо според годините му? Има много млади хора, които заслужават да бъдът уважавани и обратно, стари хора, които въпреки големият си житейски стаж не предизвикват това чувство?
Хубав и светъл ден!
цитирай
2. lyuliak - Според годините
24.06.2016 14:04
Да се отнасяш според годините означава да не пропуснеш да уважаваш зрял човек.
Няма предвид да "мачкаме" младите, особено тия, които са достойни за доверие и са показали отговорност...
Как да го обясня... към всеки човек над 25 години приляга отношение на Вие и без насилие. Не говоря за престъпници, нали. Говоря за хора по гишетата, хора в градския транспорт и къде ли не - не бива да ги гледаме с пренебрежение само защото не отговарят на някои наши високи стандарти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212486
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031