Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2016 14:22 - САМ ЮНАК НА КОНЯ или – кой освободи България?
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 11557 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 21.01.2018 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Повод за статията са няколко немаловажни съвпадения, които ще отклонят дискусията доста далеч от обичайното „Русия”, „българите” или „великите сили”...

По принцип съвпаденията, или „благоприятните обстоятелства” настъпват както в индивидуалния човешки път, така и в живота на един народ, едва когато има вътрешни, духовни предпоставки за това.

В този смисъл - какво стои зад този „САМ ЮНАК НА КОНЯ”, който в песента зове братята си с тръба, който веднага се свързва с „юнак балкански”, който има да се събуди и веднага напомня за знамената на българите (които 500 години са нямали държава?). И не на последно място е съвпадението с името на юнака, който повежда освободителната българска конница – Георги! Копривщенският апостол Гаврил Хлътев някак избира именно това име при своите пътувания, с цел да заблуди властите.

Случайно ли начело на българите , както е от векове, застава конницата? Случайно ли начело на конницата застава Георги? Защо никога не се прекъсва традицията на тракийския конник – закрилник, преминал впоследствиие в почитта към свети Георги? И чий дух се е събудил под планините, за да не му устоят нито политически планове, нито велики сили, нито многобройни народи в последващите балкански и други войни, в които държавата ни се утвърждава?
image


Все повече хора са чували за тракийските Хероси: Владетелите, или благородните тракийци, погребвани не само заедно с конете си, а и с вяра, че и от другия свят те помагат на своя народ, на всеки търсещ чистотата и доброто.

Неслучайно по вдъхновение Бенковски забранява на конницата си своеволията и пиянствата, и ги облича в униформи. Някогашната справедлива война е носела своето благословение, когато е предхождана от вътрешно очистване и освещаване на воините! Струва си да се преговорят постъпките му , описани в „Записките“ – постъпки на отговорен и благороден военачалник, без място за лично отмъщение, без расов и религиозен натиск.

По време на робството често са бродели легенди, че някой е срещал из планините светъл конник, воин, и той е поддържал надеждата на българите. Многократно хайдушките чети са удържали победа над местния феодал, но са спирали дотам: „Нямаме цар, нямаме зад кого да застанем, нямаме какво да възцарим”... въздишали хайдутите, и често не преминавали нивото на обикновени разбойници.

Във варненския край съществува легенда за древен каменен цар, който спи, и се събужда, когато е необходимо да поведе българите към победа. Знаем, че камъкът е образ на Словото на истината, което не преминава. Живият камък, това е Христос, за който в последните години има все повече доказателства че под името Дион-Исус е бил слънцедатното божество на траките. Чрез истинния Бог те са имали силата да поддържат една справедлива държава, която имала много по-различни принципи от околните народи. Вместо отмъщения, се е показвала милост. Вместо наказание, от победения са се вземали данъци. Вместо война, нерядко тракийските жреци с песни са връщали неприятеля с мир, като са го отказвали от кръвопролитието.

Спряха ли българските братя да викат неволята, и да чакат „друг да им оправи колата“? Събудил и се е древният цар? Дошло ли е времето? Все повече научни доказателства, и народни вдъхновени движения ни казват, че да.

Неспокойният шивач, красивият търговец говорещ поне 5 езика, Гаврил се връща в България, изоставил благата, които е можел да има - за да освобождава България. Не се отбива в родния си дом да се види с близките си. Сменя името си и става официален глава на войската. Не върши престъпления, не пие, почти не спи. На практика, се новоражда. А и само Бенковски ли? Мъжът на единствената българка в хвърковатата чета, е млад хърватин, който с жена си Мария доброволно отказва да напусне размирния район, за да освобождава братята-българи. Не един търговец, попаднал случайно в района на въстанието, изоставя стоката си и яхва коня, ако и родния му дом да е в далечен друг край на България.

Кои са тия конници??? Чий дух почива под над 2000 оброчни плочи на конника-закрилник, намирани из цялата страна? Нима наистина херосите са вечно живеещите наши прадеди, способни и желаещи да подкрепят народа ни всеки път, когато пожелае да постави нещо НАД ежедневното удобство?

Няма друго обяснение за успеха на Съединението. За успехите ни в сръбската война, едва-що спечелили своята независимост. Духът на траките, от които древните народи много са се страхували, защото са считали физическата смърт за нищо, е възкръсвал в същата сила в героизма на новата българска войска.



Гласувай:
6



1. syrmaepon - Те и друидите практикуват нещо подобно ))
01.12.2016 11:33
"Вместо война, нерядко тракийските жреци с песни са връщали неприятеля с мир, като са го отказвали от кръвопролитието. "
цитирай
2. syrmaepon - Духът на траките
01.12.2016 11:38
Но аз мисля, че това не е само дух на траките. Това е духът на майката земя и духът на Героя, въобще. Героя, който ще брани Земята от нейните врагове. И няма значение къкъв е произходът и езикът на този Герой, стига да опази клетвата си и сложи част от себе си на жертвеника и кръвта му се слее с кръвта и духовете на предишни Герои.
цитирай
3. krumbelosvet - Бог с тебе
14.12.2016 11:42
И с нами Бог
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1209841
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031