Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2017 06:49 - Разбираме се с поглед...
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1410 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 07.09.2022 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Романтично или практично, но отново точно попадение в нашия древен език. Обикновено които "се разбират с поглед", се разбират и "от половин дума". 

Както хирургът протяга ръка, и асистентът мълчаливо му подава ножица или игла, така и хората, които имат една визия за "пациента" - битието си, често ползват речта само като помощен инструмент в общуването на душите си. 

Това е и причината понякога внезапно да спрем "да се разбираме". Тогава дори между доскорошни приятели думите мъчително започват да се тълкуват по различен начин. "Обичам те" звучи като натрапване, а  "Постъпи, както си решил" звучи като прикрито неодобрение...

Защо е толкова важен погледът? В древната египетска реч йероглифът ОКО означава не "гледам", а "върша". Имайки предвид  неразгаданите постижения на древните цивилизации, струва се да се замислим по това. Дали египтяните не са знаели, че човек гледа с очите, а върши с ръцете? А какво, всъщност, изобразява йероглифът РЪКА? Ами, даването. Явно за основно и животворящо действие на ръката се е считало даването. А правенето е било по-скоро следствие на погледа. 

Разбира се, не е обикновен фолклор и другият български израз "да убиваш с поглед". Да гледаш строго някой виновник е най-малкото убийство, което можем да направим. Това, даже му е полезно. Но с погледа си към ситуациите можем да убием надеждата за тяхното подобрение. А с погледа си към някой човек постепенно можем да убием дори божия образ във него! 

Нека не се учудваме, че хората, дори децата се съпротивляват, когато сме насочили към тях осъдителни погледи. Дали учат, дали ни слушат, това са важни неща, но ако изгарящият поглед за миг се отклони от техните постъпки и се насочи директно към душите им, вместо "да изпишем вежди, ще извадим очи". И отново изразът е съвършено правилен!

Ако представляваме власт, любим или авторитет, ние действително можем да извадим очите на даден човек за неговата добра същност. Понякога той може принудително да се идентифицира със злото, за да не се чувства погубен. А понякога може да се остави да бъде погубен, приемайки "присъдата" от "добрите". Честно казано, не зная кое е по-страшното... 

Вчера с мои роднини си говорихме за мъжки сбивания от вида "този в заведението ме гледа лошо". Извън шегите и коментарите, чувствах, че в този израз също има нещо съществено. Дали това, че "някой те гледа лошо" е основателна причина за бой? В материалния свят - не. Но в духовния, може би, да.  

Вероятно поставям повече въпроси, отколкото отговори. Затова искам да завърша с израза от филма "Аватар" : "Виждам те". Което означава: "Обичам те". 

Павлина Папазова


image
 





Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1224826
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930