Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2018 12:22 - Сащците тласкат Германия към сближаване с Русия
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 4492 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сащците тласкат Германия към сближаване с Русия

Регенсбург, 18.05.2018

Действията на Вашингтон на международната арена все по-силно подтикват Европа да тръгне към сближаване с Русия. Ще се реши ли Меркел на такава стъпка?

Макар че Германия и САЩ са важни и близки съюзници, последните действия на Тръмп подкопават доверието им.

          След като вчера в Сочи се срещнаха Путин и сирийският президент Асад, днес пак в Сочи при Путин идва Меркел и тази среща може да се окаже евентуално с особена важност.

По време на срещата Путин вероятно ще отбележи промяната в тоналността на миналогодишната среща, когато двамата лидери обсъждаха Украйна и намесата на Русия в изборите. Днес и двамата са принудени да защитават интересите на бузнеса от санкциите на сащците, да отстоят ядрената сделка с Иран и да парират възраженията на Вашингтон срещу газовия тръбопровод, свързващ Русия и Германия.

Североамериканските щати в последно време проявяват небивала активност, поставяйки не винаги разбираеми изисквания към страните по цял свят, но най-главното е, че тези Щати абсолютно не се съобразяват с интересите на своите съюзници и в частност с Европа.

Отначало бяха въведени импортни мита за стоманата и алуминия. Вярно е, че Европа получи известна отсрочка, но Щатите през това време нанесоха още един неприятен удар.

Става въпрос за излизането им от ядреното споразумение с Иран и въвеждането на нови санкции. Европейският съюз по разбираеми причини се отказа да излиза от тази сделка и не желае да съблюдава санкциите, защото европейските компании са вложили в Иран огромни пари.

Всъщност именно иранската история застави Европа да промени тоналността на изказванията си и накрая даже да заяви, че САЩ далеч не са най-надеждният партньор.

Днешният петъчен политбарометър в Германия потвърди и мнението на германското общество по този въпрос: 82 % ОТ ГЕРМАНЦИТЕ СА ПРОТИВ ИЗЛИЗАНЕТО ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО С ИРАН!!! САМО 10 % СА НА СТРАНАТА НА САЩ ...

По същество практически всички действия на Вашингтон бяха насочени към отслабване на Евросъюза и е сложно да се разберат мотивите, заради които досега ЕС изпълняваше всички прищевки на задокеанските си партньори.

          Сега Тръмп реши окончателно да притисне европейците и както съобщиха западните медии администрацията на сащския президент е предложила на европейските компании да се откажат от газопровода Nord Stream 2 в замяна на търгоско споразумение, което да включва отмяната на митата за стомана и алуминий за компаниите на ЕС.

          В такъв случай САЩ предлагат не само да се свалят търговските ограничения, но и да увеличели доставката на сгъстен природен газ. Проблемът се състои в това, че този газ е по-скъп и освен това на Европа би й предстояло да построи нова инфраструктура за приемането на този газ.

По данни на сащското министерство на енергетиката експортът на сгъстен природен газ е нарастнал 3,6 пъти и съставлява 19,6 м3, а към 2019 г. ще се увеличи още 3 пъти до 60 млрд м3. След пускането на първия завод по сгъстяване Sabine Pass САЩ станаха нето-експортьор на газ, а през 2020 г. сумарната мощност на вече строящите се американски заводи за СПГ ще достигне 68 млн т. годишно.

          Изобщо САЩ фактически със сила прокарват за себе си пътя към тези или онези пазари, но дали си струва да имаме такъв непредсказуем и твърдоглав партньор е вече голям въпрос.

          „С такива приятели и врагове не са ни нужни“ – каза в София не някой друг, а председателят на Евросъвета Доналд Туск относно САЩ и по-точно във връзка с тяхното решение да излязат от адреното споразумение с Иран.

Сближаването с Русия в момента е приоритет на политиката на Берлин – това заяви наскоро високопоставен немски чиновник, запознат с със стратегията на канцлерката. Промяната в настроенията е свързана с действията на Тръмп, който пробва здравината на традиционно съюзническите отношения с Европа – по този начин се способства на възстановяването на не винаги гладките, но стари връзки между двамата закалени в геополитически битки лидери.

          Доналд Туск беше заявил, че Тръмп е избавил Европа от „всички илюзии“, като въведе митата при импорт на стомана и алуминий и обяви за излизане от сделката с Иран.

          „Гледайки последните решения на Тръмп, някой даже би могъл да помисли: на кого са му нужни врагове, ако имате такива приятели? Но ако говорим честно, Европа трябва да бъде благодарна на Тръмп, защото благодарение на него ние се избавихме от всички илюзии“ – заяви Туск.

 




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262176
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031