Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2016 12:31 - ПЕТТЕ ЕЗИКА НА ЛЮБОВТА
Автор: lyuliak Категория: Тя и той   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Утвърждаващи думи

Хората, говорещи този език, се нуждаят да слушат добри и насърчаващи думи. Подкрепящите изрази, изразяването на възхищение са средството, което запълва техния емоционален резервоар. За тези хора е важно не само съдържанието на думите, но също и тона на гласа; невербалните жестове. Ироничният тон може да бъде възприет като сериозен критицизъм, а липсата на участие в разговора или гледане встрани – като отхвърляне. Думите имат огромна сила – те могат да изградят или да съборят този вид хора. Ето защо е важно, ако нашият партньор има този език на любов, да използваме всяка възможност (рождени дни, подходящи прояви), за да изразяваме словесна подкрепа и насърчение.

Пълноценно време
Онези, които говорят този вид любов, се чувстват приети, когато прекарват качествено време с другия. Често ми се случва да получа коментар от страна на клиенти: “Но ние прекарваме толкова много време заедно.” Тогава трябва да ги запитам: “А отдавате ли си нераздвоено внимание?” Именно това са очакванията на тези хора – неподправен интерес към другия човек, който може да бъде изразен по редица начини: чрез изслушване и говорене заедно, чрез споделени преживявания, като разходка или хранене; дори работа заедно. Те могат да страдат, когато партньорът им изглежда незаинтересован или неангажиран.

Получаване на подаръци
Хората, които говорят този език, оценяват подаръци, идващи от сърцето. Казвам “от сърцето”, защото не винаги тези подаръци трябва да бъдат скъпи или големи. Те възприемат подобно отношение по следния начин: “Този, който ми подарява неща, мисли за мен.” Интересното за тези хора е, че те също обичат да даряват подаръци и да го правят по най-различни и творчески начини. Ако осъзнаеш, че твоят партньор има този вид любов, не се колебай да инвестираш пари в закупуване на подаръци – човекът до теб ще ги оцени изключително.

Помагане
Основният начин, по който тези хора получават и предават любов, е като помагат на другите. Те се наслаждават в това да помагат и да бъдат в подкрепа, когато другите срещат трудности и предизвикателства. Самият д-р Чапман споделя в своята книга “5-те езика на любовта”, че той редовно чисти къщата с прахосмукачка, въпреки че не му харесва да го прави, а защото съпругата му говори този език на любов.

Физическо докосване
Допирът е основният начин, по който хората, комуникиращи този вид любов, я получават. Те се нуждаят да получават физическо изражение на любовта по същия начин, по който децата се нуждаят от любящо докосване, прегръдки и нежен допир. Ако не бъдат докосвани или прегръщани, те се чувстват неприети и нежелани. Всяко докосване по рамото, прегръдка, държане за ръцете, целувка, значат изключително много за тях.

Когато не преживеем любов, споделена на език, който можем да разбираме, ние преживяваме отхвърляне. Разбира се и нашият собствен темперамент играе важна роля в този процес. Ако например нашият език на любов е пълноценно време, а партньорът ни говори езика на получаване на подаръци, могат да се появят взаимни рани. Ето защо, срещайки се с двойки, една от най-важните ми задачи е да им помогна да научат езика на партньора си! Тогава, когато осъзнаем кой вид любов е разбиран от другия, ние можем да се приспособим към него, стремейки се да говорим на неговия език, а не на нашия собствен. Емоционалният резервоар на партньора ни започва да се запълва, а ние комуникираме приемане и разбиране.

Практично

 

Нека всеки от партньорите да вземе лист хартия и да напише своя водещ език на любовта (от изредените 5) по начина, по който смята, че приема и предава любов. След това разменете листчетата и ги сложете в портфейлите си. Започнете да се адаптирате към нуждите на своя партньор и съм сигурен, че ще преживеете ново ниво на приемане и предаване на любов във вашата връзка.

автор: Стоян Георгиев, semeistvo.bg



Тагове:   обич,   любов,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1217737
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930