Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2018 10:23 - КРАТКО ОПИСАНИЕ НА ЗЕМЕНСКИЯ ПРОЛОМ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1554 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                      Р  Е  К  Л  А  М  А

 

     Започвам да публикуам в блога си картини от разходките ми по Земенския пролом. В предишните ми постинги вече написах, че той е част от една планинска верига, която започва от седловината СлавчЕто на Милевската планина, която ключва Конявската планина и слиза в полето при с. Кондофрей. Това село е основано още по времето на цар Иван Асен ІІ, който тук заселва пленени латини. Вместо да ги държи в затвор или да ги избива, той ги заселва по страната, където е безлюдно. Тук е бил заселен конт Дьо Фрей, където са днешните централни гробища на София е бил разселен Граф Орландо. Днешният ромов квартал там носи неговото име. В Искърския пролом пък е бил заселен маркиз Сен Дьо Бов. От трите села това ми е любимото, но с най-големи претенции към техния край имат кондофрейци, където картофите според тях са вкусни както портокали.

    Планинската верига, започваща от Милевската планина е изключително красива. Такава е и Милевската планина, за съжаление, половината от нея отнета от България. Скалите по тази верига се състоят от варовик и от други скали, неизвестно ми какви, но където планината е прорязана от реката Струма участъкът е карстов. Също както в Искърския пролом, водата и тук е разтворила варовика. Варовикът обаче не е хомогенен, той има доломитизирани учъстъци, а също и по-леко и по-трудно разтворими скали, от които водата е изваяла тези чудни форми. Прорязването на планината в този участък показва, че вероятно където са сега селата Жабляно, Лобош и др. вероятно е имало море, каквото е имало върху Северна България, върху Чепинското корито, където днес са седемте населени места на Велинградско. Земята обаче е започвала да се надига поради процесите под кората й, така са станали геопомените. Резултат на този процес е разцепването на единия край на морето над Велинтрад при местността Цепина, възможно е да е ставало постепенно надигане на земята на определени места и така Искъра и Струма да са прорязвали тези проломи вероятно за милиони годиини. Обръщам внимание, че едно е пролом, друго е ждрело и посочвам това на река Ерма.

   Земенският пролом носи името на града, от който започва, Земен. Дължината му е около 10 км, докато Искърския има дължина към 90 км. Земенският пролом свършва при с. Раждавица, едно прекрасно кътче на страната, в чието име влиза глагола РАЖДАм. Погеднато от Конявсктата планина се вижда това благодатно кътче на страната, за съжаление все по-обезлюдяващо се. Напомням, че планинската част на Кюстендилско по Ньойския договор бе придадена към Тройното кралство и днес незаконно се държи от Сърбия.  За съжалание в голяма част от Кюстендилския регион текат процеси, които водят до обезлюдяването му и до подмяната на българския етнос с ромов.

    По продължението на пролома в Струма се влива една карстова река, Шегава, малко известна, но изключително красива. Още една река се влива в Струма, която няма дори име. Наричат я Скакавица заради прекрасния водопад, а хората от селото, от което водата скача, я наричат река Струма. По долината на Струма в пролома има няколко крепости, една от които е много лична, останките й се виждат дори да минаваш с влак преди и след ІІІ тутел. Тя е на върха на един полуостров.

   През Земенския пролом е имало само пътеки, годни за ползване когато Струма е била с ниски води. Сега оттокът на реката се регулира от изпускателя на яз Лобош. През пролома се пътува само с влак или се ходи пеш. Центърът на пролома е спирка Полска Скакавица, неизвестно защо наричана полска. Там е планина, а над селото извира обилен карстов извор, който достита църквата и от двора й скача надолу към реката. Голяма красота! Селата са разпоожени от двете страни на Пролома, но преобладават тези по западната му страна. По-малко на брой, но по-големи са селата по Конявската планина. Днес двете полета – Радомиирско и Кюстендилско се свързават чрез път, пресичащ Конявската планина. Някога пътят е бил римски, от Земен до Раждавица с доста разклонения, запазен до днес. Преминавал е високо по левия бряг на реката. По него е минавал и Свети Иван Рилски в търсене на подходящо пустиножилище. Този път е ползван за строеж на Земенския манастир.

    Следват в доста постинги красоти от това малко известно място на България. Причините за това е сравнително трудния достъп до него, който включва и премиване през ж. п. тунели.

  

   





Гласувай:
9



1. sande - Поздрави, Коста !
16.03.2018 11:29
"Земенският пролом носи името на града, от който започва, Земен. Дължината му е около 10 км, докато Искърския има дължина към 90 км. Земенският пролом свършва при с. Раждавица, едно прекрасно кътче на страната, в чието име влиза глагола РАЖДАм. Погеднато от Конявсктата планина се вижда това благодатно кътче на страната, за съжаление все по-обезлюдяващо се. Напомням, че планинската част на Кюстендилско по Ньойския договор бе придадена към Тройното кралство и днес незаконно се държи от Сърбия. За съжалание в голяма част от Кюстендилския регион текат процеси, които водят до обезлюдяването му и до подмяната на българския етнос с ромов."

***

Вълнувящо.

Това са мои места.
цитирай
2. vesever - В Земен живее едната ми вуйна и бр...
17.03.2018 09:03
В Земен живее едната ми вуйна и братовчед ми. Откога искам да отида да ги видя, дано през лятото успея. Като дете редовно ходехме на гости, но в самото градче, а пролома почти не го помня....
Поздрави, Коста, ще чакам да видя снимки!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Земенско е едно кътче от рая, но като да е прокълнато.
17.03.2018 11:06
vesever написа:
В Земен живее едната ми вуйна и братовчед ми. Откога искам да отида да ги видя, дано през лятото успея. Като дете редовно ходехме на гости, но в самото градче, а пролома почти не го помня....
Поздрави, Коста, ще чакам да видя снимки!


Този регион на страната няма бъдеще, хората му се изселват, трагично изглеждат напуснатите вече къщи по селата. Хора от Земен пътуват всеки ден с влак до София, за да работят. Красотите на природата му обаче оставаат, в постигите си ще покажа доста от тях.
Земнвският пролом е средаата на една дълга планинска верига, започващо от Милевската планина до Бобов дол. Милевската планина е много красива, пълната с шеги на карста Конявска планина пък е много интересна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180558
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031