Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2016 15:01 - Пръстенът на траките
Автор: lyuliak Категория: История   
Прочетен: 1237 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.04.2016 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Пръстенът от светилища и крепости в Източните Родопи. Дали е обслужвал трите огромни златни рудника, или рудниците са обслужвали поклонението, ценностите и богопочитанието, които са правили траките специален, чист, смел и всестранно надарен народ? Мисля че отговорът е ясен!

Тъжно е ако днес ламтим само за златото им, и продаваме родината си на чужденци. Това лято ще започнат разкопаването на Крумовград. После Хасково ли е наред?

"С достойнство и вяра живеем във Хасково, горди чада на Свещени земи... и знаем, очаква ни бъдеще бляскаво, над нас... Богородица бди!"... " ...от траките при нас остана Орфеевата златна лира". Този химн на града вероятно е пророчески. 
Дано и ние да бдим. 

И да, гербът на Хасково днес е посветен на достойнството и вярата на Иван Асен и личности от неговия мащаб. Не на дребни и алчни градовладелци.. Затова нека се мерим с високото, а не с ниското. 

  Община Минерални бани лежи върху стотици тонове злато.

Залежите са използвани около 1500 години преди Христа, твърди доцент д-р Красимир Лещаков

imageГоляма част от тракийското злато като откритото в могилите край Казанлък  вероятно е добивано в района на община Минерални бани. Три големи златни полета, разработвани и експлоатирани от древните траки са разположени в района на Източните Родопи, твърди доцент д-р Красимир Лещаков. Това са Ада Тепе край Крумовград, Стремци, където се намира Перперикон и третото  най-голямо находище  в района на Минерални бани.

Археологическите изследвания показват, че тези залежи са били използвани около 1500 години преди Христа. Категорични данни бяха събрани през изминалия археологически сезон в планинския рид Аида над Баните, споделя доцентът. Неслучайно, около 20 крепости са били концентрирани в този район. Те опасвали златната мина в полукръг и тяхната първа и единствена цел била да охраняват златото на траките. При изкопните работи археолозите се натъкнали на светилищата на рударите. Според изследванията  imageживотът в района датира от древни времена. Данните на експертите сочат , че под водите на язовир Тракиец е останало древно селище, което датира от 7 000 години  преди Христа. Това споделя още доцент Лещаков. Според него  тези детайли съвсем ясно се очертават в археологическите карти и геоложките картировки карти на тракийските златни находища.

Община Минерални бани вече разработва проекта “Най-старите златни рудници на България”. Основната идея е да се навържат в една верига всички културни, исторически и природни паметници от Минерални бани от центъра на общината до голямата крепост на над с. Ангел Войвода. Тя с право може да се нарече „Златната крепост“, защото там са се стичали добитите от района богатства.

През това лято студентите от Софийския университет под ръководството на доцент Красимир Лещаков имат намерение да продължат проекта с проучването на нови паметници. Те ще бъдат концентрирани около районите за културен туризъм и ще бъдат достояние на посетителите.

imageТези обекти маркират началото на мащабен проект за изграждането на туристическа екопътека, която ще премине през едни от най-атрактивните природно-исторически забележителности и ще завърши в с. Ангел Войвода. Предвижда се изграждането на Информационен център и археологическа сбирка в центъра на Минерални бани. Той ще се намира съвсем близо до така наречената «Богородичната стъпка», която ще бележи и началото на маршрута.

Известно е, че траките са обожавали природните феномени и всичките им култови места и светилища са изградени на такива места. Оттук следва, че , че маркираният туристически маршрут ще покаже и множество красиви панорами, споделиха създателите на проекта.  Те се надяват скоро да започне  изпълнението на отделни участъци от този маршрут, като част от една цялостна и мащабна концепция. Очаква се  в рай она да се увеличи туристопотока.

Първият етап на проекта включва обработка на трасето Минерални бани – Гарваница, където са включени обектите Голямото Градище, връх Гарваница и Камъка на Ангел Войвода. Крепостта Голямото градище в Минерални бани е била използвана за ловна резиденция от тракийските царе. Преди битката край Клокотница, епирският владетел Теодор Комнин е преспал две нощи в крепостта. Според легендата именно тогава му се присънил Свети Дух, който му подсказал, че ще унищожи едно голямо царство. Заслепен от алчност той се хвърлил в битката с цар Иван Асен II… и загубил собственото си царство.

Вторият етап е обхваща отсечката от с. Брястово до връх Аида. В това трасе на две места са включени Шарапани, тракийска крепост, златни рудници и Айкааза /Мечата скала/.

Третият етап е от Връх Аида до с. Сърница. Тук може да бъде разгледана друга тракийска крепост – “Калето”.

В четвъртият етап влиза трасето от с. Сърница до река Харманлийска. Тук ще могат да бъдат разгледани множество атрактивни и по-малко популярни обекти, които предстои да бъдат разчистени и показани. В района се намира тракийското светилище “Орлови скали” и крепостта “Купена”. Маркировката ще включи и небезизвестната Черна скала и Побития камък, след което ще премине през красива вековна дъбова гора, известна като “Дъбака”.

Петият етап на трасето преминава край скалните ниши по река Харманлийска. В местността “Петте чучура” ще бъде изградено място за почивка. Оттам туристическата пътека ще води към кулминацията на маршрута – Златната крепост на траките, която местните хора все още наричат Алтън кале. Именно в тази крепост древните траки са пазели добитото в района злато. Село Ангел Войвода е крайната точка на маршрута.

Според легендата под връх “Шарапаните” е станал най-големия сблъсък между римските легиони и войските на траките от племето одриси, което населявало този район. След като римляните надделели в сражението, дъщерята на тракийския владетел се хвърлила от Черната скала, за да не бъде пленена и отведена в робство от римляните. Оттогава останало и зловещото име на този скален масив.

В района на община Минерални бани се забелязва най-голямата концентрация на Шарапани на Балканския полуостров, сподели доцент д-р Красимир Лещаков. Виното е било сакрално питие за траките. Технологията на производството му била известна единствено на жреческото съсловие и те използвали напитката при своите ритуали. Още в онези времена, виното било използвано за преливане или Либацио, както по късно е споменато в латинския език от римляните. Недоумение обаче буди фактът, че някои от шарапаните са разположени твърде далеч от масиви, в които биха могли да бъдат отглеждани лозя. Според древни летопсци, чиито твърдения Херодот отхвърля като недостоверни, траките са отливали злато в подобни съоръжения.

Дали това е било истина или не, историята засега мълчи, но едно нещо остава напълно реално и в наши дни. Това е комбинацията злато и вино плюс лековита минерална вода, познати на хората повече от 10 000 години! Толкова благодат на едно място е рядкост дори и за България! Минералната вода още си тече, черното вино е все така гъсто, а златодобивът в района процъфтява. Тук се намират рудник “Саже”, където продължава да се копае благородния метал, но това е отделна тема.

Живко ТЕНЕВ




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1219342
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930