Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02 21:37 - Арменски фермер сънува сън копаеше упорито земята в продължение на 14 години: откритието на Оханаван изуми археолозите
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 989 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        image   Жителят на Оханаван Марат Айрапетян, който откри гробница, издълбана в скалата © Sputnik / Арам Нерсесян

Онзи ден се появи официално съобщение за средновековна гробница, изсечена в скалата, случайно открита в Оханаван. Разкопките все още не са започнали, но екипът на Sputnik Армения отиде до мястото на гробницата със специално разрешение, за да заснеме новото откритие.

Собственикът на територията Марат Хайрапетян самостоятелно провежда разкопки в Касахското дефиле в продължение на 14 години. Той обяснява действията си с това, че преди много години сънувал сън, в който Господ посочил тази територия като място за разкопки. Така в продължение на много години, с помощта на съседи, приятели и синове, Марат копаеше там, където изглеждаше, че няма нищо друго освен камъни. През годините намира глинени съдове, различни предмети, които подсказват, че там има нещо. Почти 18,5 метра бяха изкопани преди да се стигне до входа на гробницата по-рано тази година.

„Когато видях кръстовете, си помислих, че сме открили църква, но дори не можех да си представя, че е гробница“, казва Марат.

    image   Жителят на Оханаван Марат Айрапетян, който откри гробница, издълбана в скалата © Sputnik / Арам Нерсесян

След това той се свързал с компетентните органи, за да разкаже за находката си. Регионални служители на СНЦО „Служба за опазване на историческата среда и историко-културните музеи-резервати” веднага реагираха, пристигнаха и го заснеха.

В разговор със Sputnik Армения ръководителят на отдела за защита на историческите и културни паметници на Министерството на образованието, науката, културата и спорта Арутюн Ванян каза, че въпреки че Касахското дефиле има богат културен пейзаж (над дефилето има селище, датиращо от 10-15 век, има циклопска крепост II -I хилядолетие пр. н. е., а самата територия се намира между Сагмосаванк и Ованаванк), но наличието на културно наследство на тази територия не е било известно преди .

„Този ​​район не е проучван или споменат като паметник на културата и няма наземни знаци, които да показват такава сложна подземна структура на това място“, казва Ванян.

Представители на министерството са посетили мястото на откритието и са разяснили на собственика неговите задължения и правомощия на държавата.

"От негова страна беше пренесен целият открит археологически материал - маслобойни, глинени съдове и др., които сега се реставрират в лабораторията, въпреки че голяма част от находките са непокътнати. Със собственика ще бъде сключено задължение за сигурност. територия, за да си знае точно задълженията (за да се гарантира безопасността на обекта на културното наследство). Гробницата задължително ще бъде освидетелствана и ще получи статут на новооткрит паметник", обясни Ванян.

В момента районът е отцепен заради опасност от срутване на камъни. Жителите на Оганаван са доволни от откритието, защото сега селото им може да се превърне в нова туристическа дестинация.

    image   Оградена зона около средновековна гробница в Касахското дефиле  © Sputnik / Арам Нерсесян     image   Предмети, открити в средновековна гробница в Касахското дефиле © Предоставено от Отдела за защита на историческите и културни паметници на Министерството на ONCS     image   Средновековна гробница, издълбана в скала, случайно открита в Касахското дефиле © Sputnik / Арам Нерсесян     image   Средновековна гробница, издълбана в скалата Добавете описание © Sputnik / Арам Нерсесян

На 19 февруари ще започнат разкопките в този район. Какъв е този комплекс ще стане ясно едва след приключване на работата. Експертите вече изразяват различни мнения. Някои от тях, въз основа на външния вид на кръстовете, заключават, че това е структура от 5-7 век, други са склонни да приписват конструкцията на 12-13 век.

В гробницата са открити и две погребения. В тази връзка експертите не бързат да правят изводи, но от архитектурата на комплекса вече можем да кажем, че тук са погребани важни хора. Едно е сигурно - в близко бъдеще ще има нови и удивителни открития.

Мариана Пайтян



Тагове:   гробница,   оханаван,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13418855
Постинги: 11685
Коментари: 18503
Гласове: 6699
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК