Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2013 00:22 - Да се наречеш българин!
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1300 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.12.2013 00:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ….поради що се срамиш да се наречеш българин – не знаеш ли, че и ние царе сме имали , и закони и просперитет?

image Из книга „Нави” – сборник „Тракийските хроники”:

Гл 27:21 „…Тези двадесет Орфееви заповеди са наречени с право Заповедите на Свободата, защото те освобождават всеки човек, който ги съблюдава. И като написа всичките правила и постановления Божии в Голямата книга на Закона, и направи преписи от нея за всеки храм и за царските съдии, цар Спаред назначи двадесет съдии за двадесетте области на царството си, и сам той заседаваше заедно с тях по един ден всеки месец, като ги наставляваше в разпоредбите на закона и отговаряше на всичките им въпроси за по-трудните тъжби и решения.

А всички по-тежки случаи се довеждаха, в негово отсъствие, до знанието на трима главни съдии между тях; които, ако не можеха да постигнат съгласие, довеждаха спора до него за окончателно съдийско отсъждане.

Така цар Спаред въведе правда и законност в своето царство, и сам той се стараеше пред Бога да води благочестив живот, и да управлява людете богоугодно и справедливо. И това му се вмени за правда.

И потекоха огромни богатства към държавната съкровищница и към божеските храмове, защото Бог благослови управлението му с мир и изобилие отвсякъде.

…. 30: А за всички, които престъпваха тези негови точни закони и разпоредби, за тях наложи строги наказания ичетверократната глоба, изкупваща стойността на всяка кражба или измама.

Така, скоро след като съкровищата се умножиха четверократно, повече никой не дръзваше да мами или краде в  царството му, нито от своите, нито от чуждите.

И все пак, това бяха най-човечните закони, защото цар Спаред не позволяваше на никого да се отрязва ръка, или крак или друг телесен уд за никое престъпление, както имаха обичай да правят другите народи. Но всичкото наказание беше в глоби, та да могат с ръцете си да се покаят и да поправят извършеното, като се потрудят повече, вместо да са сакати и да тежат на домовете си, и на градовете и селата си……”

Има от какво да се поучим тук – днес честните, работят, за да издържат престъпниците и лъжците, мързеливите и „хитрите”. Но не винаги е било така по нашите земи и е имало разумни и благочестиви царе, и изобилие и просперитет !!!! Да се молим за благочестиви управници – това е единственият изход от блатото, в което тъне днес българския народ .

Ася Василева, етнолог

 http://assiavassileva.blog.bg/




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1219363
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930