Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2016 19:31 - ИЗОБИЛИЕТО НА КАРКАСОН
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1625 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.07.2016 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ще споделя една много интересна история. Тя носи своята поука, за която също ще стане дума. Каркасон, прочутата крепост на катарите-богомили, е била някога крепост на народи като визиготите, които са обитавали Окситания далеч преди франките. Преселници, потомци може би на траките-троянци и финикийци са живеели там.
Та някъде в ония времена градът-крепост се защитавал от дама на име Каркас. Тя отбранявала с години своя град от франките, и вместо отчаяние, се предавала на вяра.
Подобно на нея и ние в труден момент можем да избираме дали да се държим като "хора на изобилието" за които Бог се грижи ... или като подтиснати, отчаяни, безсилни жертви, на които по-властните, нахалните, имащите... диктуват живота. 

Ето и самата история в двете й версии :

 Вестготите са построили вътрешните стени през пети век, и те устояли на нападенията на франките.

Легенда за произхода на града разказва, че по време на обсадата градът бил на границата на измиране заради липсата на храна. Тогава една от благородните дами в пределите на крепостта, чиято фамилия била Каркас (Carcas), събрала всичкото зърно, което имала, и пуснала прасетата да го ядат пред очите на обсадилите града войски. Тогава франките решили, че градът има неизчерпаеми запаси от храна и се оттеглили."


"По време на битката срещу нашествениците на Карл Велики загинал предводителят на сарацините – Балаад. Ала за всеобща изненада неговата вдовица Дама Каркас, отказала да абдикира. Нещо повече, тя заключила градските порти и организирала отбраната на крепостта. Цели пет години император Карл Велики обсаждал мястото, надявайки се, че провизиите на сарацините са на изчерпване. И тогава, когато запасите наистина свършили, Дама Каркас наредила да напълнят последното останало прасе с трици и да го хвърлят от зида по окупаторите. Изненадан от тази демонстрация на изобилие, Карл Велики заповядал на войските си да се оттеглят. За да ознаменува победата, Дама Каркас заповядала да засвирят всички тромпети в града. “Каркас свири!” (Carcasonne), сочели назад отдалечаващите се войни на императора и така неволно се превърнали в кръстници на това място. "

image





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212523
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031