Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2017 16:24 - ПЪЛНИТЕ ХОРА
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1898 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.02.2017 19:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Драмата от края на миналия век, която почти беше разделила света на две половини – пълни и слаби, е на път леко да отшуми. Изследванията прибавиха нов психически проблем, наречен орторексия, свързан с неумереността и крайността, която манията към здравословно хранене може да доведе човека. Да си слаб, тук е само един страничен ефект. Но да се изолираш от живота, да презираш приятелите си или да потънеш в депресия заради невъзможно скъпите здравословни храни и недостъпните географски дестинации, където растат екологично чистите продукти, вече си е болест.

В такъв момент винаги ми изплуват образи от детските книжки, където неволно художниците рисуват образа на добрия, силния, закрилящия и успокояващ обстановката пълен човек. Не толкова отдавна, и не само поради страха от „охтиката“, образът на пълните хора за нашия и много други народи е бил просто нормален образ на красота.

Какво крие в себе си думата „пълен“? Оказва се, че външната изява на пълнота е само отблясък на това, което един силен и устойчив човек може да носи в себе си. Не само стабилните тела на кариатидите в свещарската гробница подпират Небесата и свещеното пространство на предците ни. В Библията също има интересни описания, колко е красива жената, стъпила здраво на „яките си пети“.

Пълните хора, правилно се замисляме, обикновено „се хранят“. Хранят себе си. Отново ще цитирам притча от Библията, където се казва „веселото и добро сърце се грижи и за своята прехрана“. Определено тук не става дума за физическата храна, а за духовната. Духовна храна не е само трупане на знания и мъдрост, макар че именно чрез мъдрост нашите баби стояха здраво на яките си пети, и всяка тяхна дума се сбъдваше („аз казах ли ти?“). Духовна храна е и отношение към всичко наоколо, топла ангажираност със света, с близките – без да навлизаме в клюкарство, разбира се. Духовна храна, както се спомена по-горе, е и да се храниш с радост. Радостта не са само безобидните шеги, с които семейството е подслаждало храната си край огнището, преди да се появят телевизорите. Радост носят благодарението и надеждата, с която човек може да освещава живота си.

"Пълните" хора обикновено са щедри. Те се чувстват имащи. А това е далеч по-важно от реалното богатство, таланти и време. Когато се чувстващ имащ, пълен, ти даваш, и така откриваш, че на всеки може да послужи твоята топла дума и усмивка…

В този смисъл, нека всички сме пълни! Дори ако сме предприели програма за отслабване. Напротив, именно тогава човек чувства емоционален глад, който вместо да „гаси“ с хранителни продукти, може да угаси с действия, промяна на гледната точка, общуване. Тогава, и да станеш по-слаб, няма това да ти стане идол. И ще си далеч от всякакви мании. Най-много да се пристрастиш към вкуса на Живота.

Заповядайте в дискусионна група "Между редовете"! https://m.facebook.com/groups/511648148944150?ref=bookmarks
image



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212840
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031