Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2017 14:12 - Лекува ли хомеопатията
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1063 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.02.2017 19:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Противорeчиви статии заливат медиите. Руските учени считат, че веществата не могат да се разреждат до безкрайност и настояват за специален закон, който да извади хомеопатията от официалния лекарствен пазар. Някои религиозни институции твърдят, че всичко необяснимо е "черна магия". Самите хомеопати пък претендират, че с разредените си подсладени хапчета лекуват не само телесни, а и рой душевни проблеми (дали обаче душата е химия, ако и да е Светлина?...)

Факт е, че огромната индустрия на хомеопатията, разпространена на Запад, която е станала алтернатива на прекалено широко използваните антибиотици, явно става трън в окото на традиционната медицина. Трън не само със своята популярност, а и с това, че избягва целия сложен контрол, на който подлежат останалите конвенционални лекарства, техния състав и изработка. Защото, да разредиш милиони пъти една капка от каквото и да е вещество, едва ли може да се счита за "отровна концентрация", нали.

Отговор, дали хомеопатията е псевдонаучна, няма скоро да бъде открит. Защото в областта на здравето всички повече се вълнуваме дали нещо е ефективно, отколкото дали можем да го разберем в детайли (което днес наричаме "научност"). Реалността показва, че много хора се лекуват чрез хомеопатия - незнайно дали чрез неоткрит още от учените механизъм, или чрез огромните сили на самия човешки организъм, подкрепени с вяра (т.нар. "плацебо ефект", който, все пак, е ефект).

В някои случаи съмнението е полезно семе. Най-малкото, за да проучим повече за определено лечебно вещество. Не е достатъчно, че то е "алтернатива" на химията, чиито вредни ефекти са ни известни. Важно е една алтернатива да бъде проучена поне толкова, колкото традиционния метод. Колкото и да е странно, без да сме особено сведущи в науките, ние можем да се ориентираме относно насоката, в която ни водят определени методики. Доколкото човешкото тяло действително е чудо, тясно вплетено във взаимодействия с невидимия свят - всеки метод, който претендира да ни лекува "стискайки очи и изпивайки нещо", не може да бъде пълен и докрай ползотворен. Добро е да отваряме очите си. Душите си. 

Някога свещениците са били и лекари. А царете са били и свещеници. Ако нашето тяло е така свещено, както и душата, не можем да си позволим да го лекуваме както бихме поправяли колата си. Изборът на лечение само защото е широко рекламирано, "алтернативно" или модерно, е толкова некомпетентен, колкото и изборът на лечение, защото е бил най-използван от държавната медицинска система през по-голямата част от живота ни. 

Реално, лечението на симптомите обикновено носи временна полза. Докато лечението на нашето вътрешно безпокойство, безцелност и нещастие, понякога минава през лечението на физическото тяло, но не спира дотам. 

Заповядайте в дискусионна група "Между редовете"! https://m.facebook.com/groups/511648148944150?ref=bookmarks


image

 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1225212
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930