Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2017 10:19 - НЕ СЕ МЕСИ В ЛЮБОВТА МИ...
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 960 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.09.2017 10:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 „Аз зная кое е най-добре за любимия (мъж, жена, дете), нали обичам!“ Това е нашата вътрешна увереност и в нея, разбира се, има истина. Доколкото любовта обикновено е проницателна и жертвоготовна, енергична, вдъхновяваща и прощаваща, тя наистина „знае“, тоест върши много неща по правилния начин.

Но колкото и да не ни се иска, всеки от нас е несъвършен. Няма любов, която да не е примесена с малко егоизъм, или малко гордост (“ето, аз обичам!“), или малко илюзии…  Допускаме ли да бъдем в тази любов и смирени ученици? Опитът показва, че колкото един човек е по-възрастен, препатил или харесван, богат, „успял“ и т.н., толкова по-малко е съгласен да бъде ученик – във всяко едно отношение.

Тогава неизбежно идва НеВолята. Случва се нещо, което ни показва, че въпреки добрите ни намерения, резултатът е лош, опасен, дори страшен. Какво сме направили? 

Много пъти, особено когато говорим за любовта, ние толкова се раздаваме във „правенето“, че изпускаме какво не сме направили. Не сме имали Ухо. Дали моментът, когато на малките девойчета се пробиват ушите, за да носят своите украшения, не е същият, когато от тях се изисква да отварят ухо и за поученията на майките си? Защо народът ни казва: „има обица на ухото“, когато човек вече е видял нещо от личен опит? Защо именно „отвореното ухо“ краси човека, и особено жената?

Жената много по-често от мъжа се чувства реализирана чрез любовта. И много по-често от него се изпълва със самоувереност, че това я прави достатъчно мъдра, знаеща, и няма нужда никой да я учи.

Най-често ние задушаваме любимия човек. Не допускаме, че той е индивидуално същество, което не бива до безкрайност да пазим от резултатите на собствените му грешки. 

Друг път отказваме да изобличаваме любимия човек, когато проявява гордост, егоизъм, или се поддава на униние. 

Но най-често, ние ограничаваме достъпа на Ангелите до нашия любим човек. „Как така?“ - ще попитат вярващите сред нас – „Та ние постоянно молим Бог и ангелите да му помагат!“ 

Проблемът е, че ние имаме много странна и ограничена представа как действат божествените сили. Ако „Бог ни даде“ печалба от лотарията, обикновено я приемаме. Ако обаче срещнем посветен  духовник, рядко ще му поверим съкровените си намерения и пътища. Да, много от нас дори биха направили голямо дарение на благородната му кауза, но без да отделят един час за разговор. 

Разбира се, много пъти ние се прикриваме зад смирение: „Той е толкова зает, постоянно ли да го занимавам с моите дребни семейни и лични дела…“ Но, знаете ли, любовта се бори! Всички сме видели колко много неща преодоляват близките на тежко болните хора, за да им осигурят средства за лечение на тялото. 

А още повече трябва да се бори любовта, ако у нашия близък ценим душата. Но кога да го правим, когато ножът стигне до кокала ли? Най-добре е да го правим постоянно, „превантивно“ и да не преставаме, когато страшните моменти отминат. 

Любовта крие в себе си щастие. Винаги, когато искрено обичаме, ние вече живеем пълноценно. Няма нужда да допълваме това щастие с фалшивото усещане за „непогрешимост“. Напротив, колкото повече обичаме и друг освен себе си, толкова по-голяма е отговорността ни да не го подведем, да не му навредим. 

Любовта ще намери помощ. В една немска народна приказка, когато младата Гизела изразходвала трите вълшебни премени, дарени от феята-закрилница, имала нужда от още едно спасение. Но вече знаела, че кутийката с дарове на нейната кръстница е празна. Все пак, тя отворила кутийката. Тънък дим се издигнал отвътре, и със закрилата си превел жената към спасителни места. Така че, колкото и пъти да сме получили помощ, колкото и пъти да сме отхвърлили помощта, надежда винаги ще има.  

image



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1213008
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031