Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2018 10:42 - КАК ПАЦИЕНТИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СВОИТЕ ЛЕКАРИ
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 717 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.02.2018 10:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Знаем ли историята как евреите си поискали цар? Много е интересна. След като години наред Бог ги водил чрез пророци (виждащи) и съдии (разсъдливи), които нито били на заплата, нито приемали подкуп… евреите се запленили от блясъка на царете на съседните народи. Друго си е - да си пак обикновен овчар, но да представиш на съседите своя цар и неговия блясък, по който да съдят за благосъстоянието и превъзходството на народа ти! Понеже тия „чужди народи“ гледали именно на това: на богатството и разкоша. За тях не било впечатляващо да видят морала на обикновените овчари, заради които Бог разтворил Червеното море, като преди това изпратил маса страховити чудеса сред египтяните...

Когато евреите презрели това, което имали – достатъчно за живота им благосъстояние, братство, справедливи закони … тогава спокойствието напуснало душите им и си поискали цар. Тогавашният пророк Самуил със сълзи на очи им описал до какво разорение ще ги доведат царските династии, сред които ще има по един морален и въздържан човек на десет поколения. Евреите обаче не искали да го слушат. Тогава получили, каквото искали - и съответните на него последствия.

Дали в наши дни не се случва нещо подобно? Западната „напреднала“ (технологично) цивилизация, към която принадлежим и ние, постепенно отхвърли нуждата от „богопомазани хора, които да й казват какво да прави“. Казано с други думи – от свещеници.

Естествените страсти бяха възвеличени чрез теорията за еволюцията като насъщни необходимости, а не като нещо, което се нуждае да бъде осветено и посветено. Съответно невъздържанието на западния човек предизвика телесни и душевни болести, които понякога не се поддават на лечение… Усещането, че все пак някакво духовно въздържание е корен на душевното и телесно здраве намира проявление почти само в диетологията. По резултатите се вижда, че дори едно такова повърхностно въздържание - от храна, все пак може да задейства силни вътрешни механизми.

Ала дали търсим и повече? Дали търсим кои невидими граници сме прекрачили в своите избори? И кои изкуствени граници сме издигнали в своите избори („Не ме интересува брата ми“, „Всеки да се спасява поединично“…)

Според мен, ние произвеждаме своите лекари. Ние (нека не се чувстваме само „потърпевши“!) произвеждаме и фармацевтичната си индустрия. Безскрупулните печалбари, които днес паразитират върху човечеството, в голяма степен са повикани и издигнати на тази власт от безскрупулното човечество. Незадълбочените лекари, които лекуват „на конвейр“ вероятно са предизвикани от нашето търсене да премахнем болестта си, без да я разберем и без да се поучим. Леченията без бавно и ежедневно последование са предизвикани от нежеланието ни да бъдем последователи. А медицината, която не инвестира почти нищо в превенция, е повлияна от нежеланието ни да бъдем проницателни ученици.

Но нали все пак има и всеотдайни, свестни и търсещи лекари? Има. Както има и търсещи и морални човеци. Колкото повече ние работим върху себе си, толкова повече плодотворни учени, лекари и медици ще „призовем в съществувание“.

Защото човечеството е свързано. И вместо да страдаме, че е това е така, нека се зарадваме, че това е така. Че от всеки от нас зависи изключително много.

image





 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1209806
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031