Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2023 08:27 - Да осветиш със светлината си тъмното или приказка за подземното звездно небе.
Автор: emelika Категория: Туризъм   
Прочетен: 6203 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 15.03.2023 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Как така звездно небе под земята? Да прескочим до северния остров. Има такава приказка, създадена от природата и разказвана от пещерите Уайтомо на 200км. южно от Окланд,  Нова Зеландия. Маорите живели по тези места дали названието Уайтомо. На техния език „уай“ е вода, а „томо“ – отверстие.

image 

Пазили пещерата в тайна, докато вождът на маорите Тане Тиурано не води в нея експедиция на английския естествоизпитател Фред Мейс през 1887г. Навлизайки в пещерата със сал от ленени стъбла и свещи в ръка, онемели от възхита.

image 

След това вождът става първия гид за посетилите това място и заразказвал за чудото, превеждайки в трите зали на подземния лабиринт, за да открият с изумен поглед толкова близо звездното небе.

 image

Най-интересната част е плаването с лодка из подземната река. Лодкарят е прав и придвижва лодката с ръце по опънато над водата тънко въже.  Разглежда  се малка част, защото този подземен дворец е твърде голям. Температурата е около 5-6 градуса. Акустиката е изумителна. Тук е записан албумът на една от най-известните маорски певици Киритикано.

image 

Разбира се това не са истински звезди. Сводовете на пещерата са осеяни с милиарди светещи червейчета, личинки на мушичката Арахнокампа луминоза. Трябва да се пази пълна тишина, защото и най-малкия шум, светлината на чувствителните червейчета гасне.

Удивително, но и разбираемо – светлината и яснотата се раждат в спокойствието на тишина. А нима  нашата светлина няма нужда от вътрешно спокойствие, за освети всяка тъмнина?

 image

Но интересното не свършва до тук. Светлината на личинките е нужна, за да се нахранят. Всяка от тях спуска до свода на пещерата до 70 лепкави нишки, всяка дълга до половин метър. Летящите насекоми, дори и възрастните индивиди Арахнокампа, привлечени от светлината попадат в лепкавия капан. Червейчетата притеглят нишките и умъртвяват жертвата. Получилите порцията си храна започват да светят десетократно по -ярко. Ето какво е да се нахраниш с родителите си, за да продължиш цикъла – да се нахранят с теб. Реално могат и без да изяждат родата, защото има достатъчно гъбни хифи с които да се нахранят и го правят понякога, когато са по-мързеливи. Но тогава няма атракция. Няма екшън. Що за хуманоидни стремежи при едни червейчета?


image

Уловката на светлината. Трябва да си достатъчно прозорлив и критичен, изчистваш наивностите си, за да проумееш, че не всяка светлина е звездна или слънчева, че има толкова измамни светлини, които ще те вкарат в капана за промиващо смилане на същността ти.

Безспорно светлината е нужна за храната и развитието.

А за гордите притежатели на най- непонятната прибавка към тялото - душата колко чиста светлина е нужна да се храни и развива, докато засвети със собствена светлина, без лепкави арахнини нишки, а като лъчи на звезда?

Капанът на възторга. Възхита от природната хитрост, родила красота за сетивата, леко помрачена от простичката логика на ума, разкриващ същността за звездната измамност. Красиво, величествено ,но нетрайно както всяка неистинност. Закрещиш ли, светлинките се свиват, изчезват. Няма го мълчаливото преклонение от което се захранва фалшивата звезда.

Но очите се радват. И от тази радост, душата, струва ни се, ликува. Дали пък не тъгува?

Започва борба за пещерната светлина между официалните власти и племената на маорите за правото на владение на уникалното място. Властите налагат исканията си и от 1904г. Уайтомо е държавна собственост с уговорката, че вождът на племето ще получава процент от платените посещение, като първооткривател и водач в нея. Сега потомците му продължават делото за скромни възнаграждения.

А кога, как и защо е възникнало това явление имено тук, и което не се среща никъде другаде по света, учените още спорят.

Хипотезите: Преди милиарди години тук е било океан. Водата изваяла многочислени гроти /хоризонтална пещера със сводест таван и широк вход, с разширени просторни зали в част от пещерите с тесен проход/  лабиринтни ходове и пещери. След това водата се дръпнала и се създали благоприятни условия за светещите. Но защо никъде другаде не са се появили, като подобни условия е имало на много места?

Чудните колонии от личинки видени веднъж, завинаги остават в съзнанието с трепкащата в тъмното изумрудено- синя светлина, която се възприема като милиони светещи звездички.

Наричат ги още гъбни комари. Макар и да изглеждат като обикновените комари, жизнената дейност е съвсем друга. Основната храна на този вид са спорите на гъбите, които растат в пещерата. Биолуминесценцията е позната при други видове и в различни среди. Биолуминесцентните опашчици  произвеждат специални химически вещества, които реагирайки с кислорода във въздуха, генерират светлина. Колкото по-силно свети личинката – толкова е по гладна. Силното светене е в двата крайни случая- глад и пресищане. То си е нещо като мини перпетуум мобиле:  глад-светене – ядене- пресищане – светене. Ако учените задълбаят в производството на тези специални химически вещества, за сега кислород във въздуха си има достатъчно, ще осветим нощите си, но дали си заслужава ,след като те са дадени да бъдат осветени от сънищата ни.  Докосвайки тези светещи гирлянди, моментално се отнасяме в света на приказките. Те разказват вълшебство след вълшебство…

 image

 




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - emelika,
15.03.2023 23:15
Яко си задълбала в митологията на маорите.
цитирай
2. emelika - Красимир, багодаря че прочете.
16.03.2023 09:20
Светещите пещери са реалност, не митология.
Но ако искаш митология, ще имаш.
Истина е, че понякога обичам да задълбавам. :)
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Елена!
16.03.2023 17:01
Чудесни разкази за далечни земи и хора!
Постигнала си две неща едновременно!
Посетила си далечни, привлекателни страни, което се отдава на малцина и в същото време, щедро, не егоистично, само за себе си, си направила съпричастни и тези, които се интересуват от тях! С разкази на наблюдателен и можещ да опише всичко очевидец!
Благодаря ти за хубавите разкази , посветени на този Райски кът!

Всичко най- добро!
цитирай
4. emelika - Благодаря, Иван!
16.03.2023 18:27
Всеки си има свои интереси, но винаги можем да разширим кръгозора си. Ако ровим само в науките с които се занимаваме, рискуваме да се превърнем в дрешни молци, невиждащи нищо друго, освен парцали.
цитирай
5. gizdashki - Благодаря ти Елена!
17.03.2023 20:23
Четенето беше полезно и много одухотворяващо преживяване!
цитирай
6. emelika - gizdashki, Благодаря!
18.03.2023 07:23
Радвам се, че ти е харесало да попътуваш из света и в света на Апсарите.
цитирай
7. probe - Обожавам пещери, благодаря Eme...
26.04.2023 20:11
Обожавам пещери ( подземно Царство), благодаря Emelika!
цитирай
8. emelika - probe, Обожаваш тайнственото
26.04.2023 21:00
Пещерите са загадъчни. Изострят сетивата. Охлаждат разума. Променят ритъма на сърцето. ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emelika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 296718
Постинги: 150
Коментари: 1099
Гласове: 5610
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031