Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2013 00:28 - Любов на свободни хора?
Автор: lyuliak Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1275 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.07.2013 00:28


         Забелязали ли сте че напоследък се идеализира не толкова „безкористната любов”, а „невъзможната”... Тоест, частично възможната.

...Любов между еднополови същества, която стига до крайност в страстта, но плодът за нея не е възможен... ...Любовта между „обвързани” хора (обвързани с обещания, отговорности, а често и с нежеланието да си развалят спокойстивето и удобството) ...

 Днес живеем в общество на „свободата” или поне така си мислим. Но странно защо масата от филми с някакъв вид удовлетворяващ финал не могат да постигнат успех, ако завършат с такава частичност?

 Изследвано е, че удоволствието от филмите и книгите е свързано с „огледалните неврони” - способността ни да преживяваме видяното като свое.

А душата се стреми към пълнота. И затова филмите обикновено завършват с Пълнота. Героят някак се е преборил за нещото, за което е копнял - и го изживява. Какво излиза? Въпреки „модата” и „напредъка” на човечеството, душата иска едно и също нещо: Пълнота. А не частичност.

 Обаче хората не вярват. Не вярват, че пълнотата е възможна. И потъвайки в поредното силно, страстно, но частично преживяване, сами себе си утешават с усещането че са особено духовни, особено възвишени ... щом „и това им стига”.

 ...Но всеки най-добре си знае колко му стига.

 Има любов между душите, която наистина ни стига - носи ни радостта и спокойствието на приятелството, подкрепя ни в развитието...

Има обаче и любов, която трае по-дълго отколкото е ползата от нея. Да, може би тя е примирила „несъвместимото”, отворила ни е очите за прекрасното в някого, което малцина виждат и ни е развила доста като личости ...  Тя също носи опиянение, но когато трае с години .. всъщност тихо ни изгаря.

 Това е един от малкото случаи, в които с чиста съвест бих казала: „Времето има значение! Времето лети! Губиш си времето!

 Въпреки целия напредък на технологиите, в зачеването на един живот продължават да участват и ангели.

Въпреки цялата информация за процесите в мозъка, не можем да постигнем Любов, ако няма и елемент на небесен дар.

Но ние се отучихме да се молим.

И ако все още мнозина биха отишли да се помолят за дечица, повечето хора не биха се помолили за пълнота и взаимност в Любовта. Не защото не го искат! А защото са насърчавани да изживеят страстта си и да страдат дълго в нея.

 Насърчавани ... от кого? Наскоро четох интересна статия, там се говорише че за Пазара са изгодни нещастните семейства и нещастните хора. Защото те са склонни да запълват празнотата си с хаотични покупки. Може да е просто, но е трагично вярно!

 Рекламите внушават нови и нови „цели” дори на щастливите семейства, за да усетят че няма да ги постигнат без кредит или допълнителна работа... за да почувстват вина, че „не дават всичко на детето и един на друг”.

 Рекламите внушават непостижими физически идеали за външността на жената и за способностите (вкл. материални) на мъжа, за да се "убедят" хората, че щом не отговарят на тях, няма кой особено да ги хареса. Така неусетно за самия човек душата му се отчайва, попива непостижимите образи .. и приема, че има шанс най-много да бъде "резервен вариант" в любовта!

 И все пак, нещата са нежни и лични. Всеки има сам да си прецени кое е за него главното „Л” в Любовта. Общо взето животът ни е пълен с опити, и трупаме Опит.

 .. Да, със сигурност един пожар топли по-силно от огнище, и е по-ефектен. Но след него оставаш без къща. 



Тагове:   свобода,   реклама,   любов,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1226194
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930